Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ugrožena vrsta

Otok Komodo bit će zatvoren za turiste na godinu dana zbog doista bizarnog razloga

Foto: Getty Images
03.04.2019.
u 19:56

Odluka je donesena samo nekoliko dana nakon što je policija Istočne Jave razbila krijumčarski lanac koji je ukrao 41 komodo zmaja i pokušao ih prodati na međunarodnom crnom tržištu za oko 50.000 dolara

Indonezijska je vlada najavila zatvaranje otoka Komodo za turiste kako bi spriječila daljnju krađu najvećeg svjetskog guštera komodo varana. List Tempo izvijestio je da će otok biti privremeno zatvoren u siječnju 2020., a očekuje se da će ostati zatvoren najmanje 12 mjeseci.

Odluka je donesena samo nekoliko dana nakon što je policija Istočne Jave razbila krijumčarski lanac koji je ukrao 41 komodo zmaja i pokušao ih prodati na međunarodnom crnom tržištu za 50.000 dolara. 

- Kriminalci su namjeravali životinje prebaciti u tri zemlje u jugoistočnoj Aziji preko Singapura - rekao je viši zapovjednik Akhmad Yusep Gunawan, šef jedinice za specijalne zločine Policije istočne Jave novinarima prošlog tjedna, navodeći da je ipak spašeno pet mladunaca jedne od najugroženijih vrsta na planeti.

Zatvaranjem Komodo otoka namjerava se pokrenuti program očuvanja populacije zmajeva, kao i povećanje njihovog broja. Prema procijeni UNESCO-a tamo se trenutno nalazi oko 5700 primjeraka ove vrste. Međutim, vrata Nacionalnog parka Komodo ostat će otvorena za posjetitelje.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije