Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOČINAČKO UDRUŽENJE

Otkriveni detalji velike policijske akcije: Pretražili čak 26 lokacija i prijavili 13 osoba

Policijska akcija
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/5
11.03.2020.
u 14:16

Neki od uhićenih su već otprije poznati policiji po kaznenim djelima.

Za najmanje 5,5 milijuna kuna oštećen je državni proračun u kaznenim djelima utaje poreza ili carine na području Međimurske i Varaždinske županije.

PU međimurska je u suradnji s PU varaždinskom, Carinskom upravom i Poreznom upravom provela opsežnu akciju. Jučer je na 26 lokacija obavljeno 38 pretraga osoba, domova, poslovnih prostora tvrtki i vozila. Oduzeto je više mobitela, računala, poslovne dokumentacije, novac i 25 vozila, od čega tri vučna kojima su se prevozili automobili.

Nakon provedenih dokaznih radnji na terenu, kazneno je prijavljeno 13 osoba i sedam tvrtki. Sumnjiče se za zločinačko udruživanje, utaju poreza i carine i krivotvorenje isprava. Zasad utvrđena šteta za državni proračun iznosi oko 5,5 milijuna kuna, no moguće je da će biti i veća jer kriminalističko istraživanje još traje.

Od 13 prijavljenih, iz Međimurja je pet osoba, a osam je iz Varaždinske županije. Neki od uhićenih su već otprije poznati policiji po kaznenim djelima. Svi su povezani s tvrtkama. Vozila nisu ukradena, već su kupljena su od ovlaštenih trgovaca u državama EU-a, no uhićeni su krivotvorili vozne fakture kako bi izbjegli plaćanje PDV-a ili su platili manje nego što su morali umanjivanjem vrijednosti vozila.

Policijska akcija
1/5

Akcija se vodi pod kodnim nazivom "Marža", a detalje su danas predočili voditelji Odjela za obradu kriminaliteta u Službi kriminalističke policije Policijskih uprava međimurske i varaždinske Zlatko Baranašić i Boris Divjak. 

U akciju je uključeno stotinjak međimurskih i varaždinskih policajaca.

Uhićeni su nabavljali rabljena vozila najvećim dijelom na području Njemačke, i to isključivo od pravnih osoba, obveznika PDV-a, za koje su u kasnijoj fazi kao dobavljače navodili fiktivna trgovačka društva. Preko nekoliko tvrtki su od od veljače 2017. do ožujka 2020. na području Čakovca i Varaždina nabavljali vozila od stranih dobavljača, prodajući ih potom na domaćem tržištu, koristeći se krivotvorenom dokumentacijom u kojoj su lažno prikazivali izvorne dobavljače. Na ime razlike između nabavne cijene predmetnih vozila i cijene koju su ostvarili njihovom prodajom krajnjim kupcima, stekli su nepripadnu imovinsku korist od oko 3.500.000 kuna, kažu u PU međimurskoj.

Komentara 2

VO
vonstauffenberg
13:19 11.03.2020.

Dobra crvena mečka

OS
oszg
14:44 11.03.2020.

ma to nije ništa koliko državni službenici maznu svako malo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije