Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori o granici

Otkrivamo detalje sa sastanka premijera i oporbe

Andrej Plenković, Davor Bernardić i Božo Petrov
Goran Stanzl/PIXSELL
15.09.2017.
u 07:04

Plenković: Iskristalizirala se prva točka, da sve stranke stoje pri odluci Sabora kad je Hrvatska izašla iz abitražnog procesa.

Arbitražni postupak sa Slovenijom za Hrvatsku je neprihvatljiv jer je duboko kompromitiran, ali arbitražna presuda ide nam u korist.

Ključni je to zaključak s jučerašnjeg sastanka premijera Andreja Plenkovića s čelnicima parlamentarnih stranaka od kojih je tražio potporu da nastavi dijalog sa slovenskim vlastima radi bilateralnog rješavanja graničnog pitanja.

Andrej Plenković, Davor Bernardić i Božo Petrov
1/6

Power-point prezentacija

Plenković je, kako doznajemo, čelnicima parlamentarnih stranaka na sastanku prikazao power-point prezentaciju odnosa sa Slovenijom te iznio pravorijek arbitražne presude, što smo dobili, a što izgubili. Presuda je predstavljena kao dobar uspjeh vanjske politike, a ključna poruka koju je prenio čelnicima stranka jest da Hrvatska nije loše prošla. Netko je, prepričavaju insajderi, tada ironično dobacio kako najbolje dobivamo sporove kada u njima ne sudjelujemo.

Nakon prezentacije koja je trajala više od sat vremena, Plenković je prvo zatražio mišljenje predsjednika SDP-a Davora Bernardića, a on mu je odgovorio da za potporu Vladi, odnosno prijedlogu da se ide u bilateralne razgovore na tragu arbitražne presude, treba dubinsku procjenu svih otvorenih pitanja sa Slovenijom, informaciju o razgovorima koji su do sada vođeni sa slovenskom stranom i analizu sukladnosti atrbitražne presude s hrvatskim interesima. Premijer se zatim obratio čelniku Mosta Boži Petrovu, koji je prvo tražio odgovore na nekoliko pitanja – hoće li Slovenija ukinuti pravomoćne učinke arbitraže nakon dogovora (Plenković mu je odgovorio da bi bilo normalno da to napravi), odnosno hoćemo li Hrvatska i dalje trpjeti opstrukcije i ucjene Slovenije kod svakih idućih razgovora.

Petrova je zanimalo i je li dogovoren režim na moru koji će se provoditi do konačnog rješavanja graničnog pitanja, a postavio je i pitanje Ljubljanske banke. Poručio je i da dijalog ne smije biti maska da se potiho prihvati arbitraža. To je pitanje uoči sastanka pred novinarima postavio i šef HSS-a Krešo Beljak. Štoviše, ustvrdio je da Plenković vjerojatno ide na ukidanje saborskog zaključka kojim je Hrvatska 2015. izišla iz Arbitražnog sporazuma te važno poručio: Ali ne bu išlo! Međutim, ulaskom u Banske dvore naglo je doživio “prosvjetljenje” pa je, kako doznajemo, Plenkoviću dao punu potporu, uz primjedbu da će “neke stranke sigurno sada dobiti nekoliko poenčića na ovoj priči”. Pritom je, kažu, znakovito gledao prema Petrovu. Podršku premijeru iskazali su i Vesna Pusić te Radimir Čačić, dok je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida upozorio da se ništa neće promijeniti dok se u susjednoj državi ne smijeni kompletna politička scena, koja provodi “slovenski imperijalizam”.

Andrej Plenković, Davor Bernardić i Božo Petrov
1/16

Pupovčeve pohvale

Za razliku od proteklih nekoliko dana, kada ga je javno napadao zbog ustaškog pozdrava “za dom spremni”, premijera je ovoga puta svesrdno hvalio kao dobrog vođu i SDSS-ov Milorad Pupovac. Kazao je, kako doznajemo, da treba biti racionalan u apetitima i da ne treba otežavati pregovore. Premijera su ishvalili i dali mu punu potporu i Branko Hrg (HDS), Ladislav Ilčić (HRAST) te Branko Bačić, a kritična je bila Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku), koja ga je pitala je li cilj sastanka s oporbom to da se, ne prođu li pregovori dobro, krivnja prevali na sve jednako. Sastanak je završio Plenkovićevim zaključkom da treba javnosti objašnjavati da Hrvatska arbitražom nije na gubitku, nego na dobitku. Kao što je Večernji list i najavio, premijer je čelnike parlamentarnih stranaka sazvao kako bi zatražio konsenzus za bilateralni dogovor sa Slovenijom koji će se temeljiti na arbitražnoj presudi.

– S čelnicima parlamentarnih stranaka razmotrili smo daljnje korake. Iskristalizirala se prva točka, da sve stranke stoje pri odluci Sabora kada je Hrvatska donijela jednoglasnu odluku za izlazak iz arbitražnog procesa. Postigli smo razumijevanje da je nužno nastaviti bilateralne razgovore o granici, ali i o nizu drugih otvorenih pitanja. Zaključili smo da ćemo dijalog s parlamentarnim strankama voditi periodično kako bi bile upoznate s aktivnostima Vlade – rekao je Plenković. Poručio je da je nama susjedna Slovenija prijateljska zemlja, da nam je važna u kontekstu političkih, gospodarskih, kulturnih odnosa...

– Partneri smo u nizu međunarodnih organizacija. U tom duhu nastavljamo razgovore – zaključio je premijer rekavši da on razumije poziciju slovenskog premijera Mire Cerara, ali i da Cerar razumije njegovu. Cerar u RH dolazi za dva tjedna, nakon što se premijer Plenković vrati iz SAD-a. Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec jučer je poručio da je arbitražna presuda jasna i da nisu potrebni bilateralni dogovori.  

  

Komentara 47

VI
Vito
08:58 15.09.2017.

Najbolje za Savudrijsku valu je - povratak rijeke Dragonje u njezino prirodno korito koje je išlo po sredini te nizine koja je i nastala naplavljivanjem tijekom tisuća godina. __ Ovako je slovenija umjetnim postupkom otela dio zemljišta Hrvatskoj i to u vrijeme vladavine maršala i jugogenerala, majke lekarke i oca udbaša, roditelja partizana koji su se svi zakleli da s titovog puta neće skrenuti __ I sad nam takva strukstura uvaško partizanska određuje kako bi morale izgledati hrvatske granice sa susjedima. __ Već su Hrvatskoj oteli pola Pelješkog zaljeva i poklonili četnicima i muslimanima iz BiH, iako je Dubrovačka republika s onda najjačom vojnom silom, Turcima, ugovorila da Turci NE SMIJU moru prići bliže od jednog (1m) metra uz srednju razinu plime i oseke. __ maršal je Hrvatskoj oteo, uz BiH, boku Kotorsku i poklonio ju crnogorcima __ jugogeneral je Hrvatskoj oteo Vojvodinu i bez imalo srama prešutno predao četnicima, iako je to Hrvatska banovina Vojvodina. __ I sve dok takvi nepšrijatelji Hrvatske žive neće Hrvatima i Hrvaticama biti dobro.

Avatar ÜberGreten
ÜberGreten
07:48 15.09.2017.

A nad svima bdije nadvojvoda Milorad.... Jadnici

BO
bozzika
08:46 15.09.2017.

šapatom pade hrvatska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije