Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIGITALNI SKIMMING

Otkrili 443 online trgovine u kojima su kupci plaćali karticom pa ostali bez osobnih podataka

Online trgovina
Pixabay
28.12.2023.
u 09:04

Združena međunarodna akcija trajala je dva mjeseca i tijekom nje otkrivene su 443 online trgovine u kojima su klijenti plaćali kreditnim karticama što su kriminalci iskoristili za krađu podataka.

Pazite kome i što plaćate preko interneta, ne nasjedajte na priče o lakoj zaradi i nagradnim igrama ili ulaganjima u kriptovalute, pazite kome dajete svoje osobne podatke i brojeve kreditnih kartica..... opetovana su, gotovo na dnevnoj bazi upozorenja, koja građanima upućuju policija i banke. No  na žalost, uvijek ime naivnih građana koji postanu žrtve prevaranta, a ponekad se to može dogoditi i da toga uopće niste svjesni. Ili dok nešto preko interneta kupujete u sasvim legalnim online trgovinama. U tom slučaju moguće je da ste postali žrtva digitalnog skimminga, na što je, kao i na prevare putem interneta koje su uzele maha upozorio i Europol koji je nedavno koordinirao međunarodnu policijsku akciju u kojoj je sudjelovalo 17 zemlja, uključujući i Hrvatsku. U spomenutu  akciju bila je uključena i Europska agencija za kibernetičku sigurnost (ENISA), ali i neke privatne tvrtke koje su specijalizirane za borbu protiv prevara na internetu, te čija  je specijalnost sprečavanje krađa podataka.

Združena međunarodna akcija trajala je dva mjeseca i tijekom nje otkrivene su 443 online trgovine u kojima su klijenti plaćali kreditnim karticama što su kriminalci iskoristili za krađu podataka. Do sada je utvrđeno da su se kriminalci služili digitalnim skimmingom, što znači da su koristili sofisticiranju informacijsku tehnologiju, kako bi od klijenata koji u online trgovinama nešto kupuju te plaćaju kreditnom ili platnom karticom ukrali podatke. A to rade tako "dobro" da ni kupci ni online trgovine ne primijete u procesu plaćanja ništa neobično pa cijela ta krađa podataka često prođe nezapaženo.

VEZANI ČLANCI 

Po onog kome su podaci ukradeni loše je i to što ovako izveden skimming napad može ostati neotkriven dosta dugo. Još je gore što se ukradeni podaci kasnije nude na prodaju na Dark webu, a da su mu podaci s kreditnih kartica kompromitirani, kupci obično nisu svjesni sve dok netko ne počne koristiti te podatke za plaćanje nekih drugih, neovlaštenih transakcija. 

VIDEO Bjelovar: Pješak poginuo u naletu auta u naselju Jošine 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije