Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U europskoj komisiji

Otklanjanje nedostataka u poglavlju 23 motrite kroza Sabor!

sarnavka
Boris Ščitar/Pixsell
Autor
Stojan de Prato
11.05.2011.
u 16:14

U Bruxellesu su predstavnice nevladinih organizacija donijele novo zajedničko mišljenje o spremnosti Hrvatske da zatvori pregovore o poglavlju 23

Jelena Berković iz GONG-a, Vesna Teršelič iz Documente i Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e., koje u ime 15 hrvatskih organizacija civilnog društva ovaj tjedan u Europskoj komisiji u Bruxellesu razgovaraju s predstavnicima Opće uprave za proširenje, uvjerene su da je lipanj stvaran rok za završetak pristupnih pregovora. Iako se, kažu, dužnosnici s kojima razgovaraju ne žele o tome otvoreno izjasniti, pozitivne promjene u njihovu nastupu, izražaju, “govoru tijela”, govore da bi pregovori zaista mogli završiti u lipnju.

U Bruxellesu su predstavnice nevladinih organizacija donijele novo zajedničko mišljenje o spremnosti Hrvatske da zatvori pregovore o poglavlju 23, nakon prethodnoga, objavljenoga u veljači, u kojemu se navelo niz nedostataka u ispunjavanju mjerila za njegovo zatvaranje.

– U novome se izvještaju bilježi određeni napredak, ali niz nedostataka još ostaje. No, kako će usprkos tome odluka o završetku pregovora biti politička, predlažemo da se uvede formalni neovisni sustav motrenja kako Hrvatska nakon završetka pregovora preostale nedostatke otklanja – rekla je Berković.

Za razliku od sustava motrenja za Bugarsku i Rumunjsku, koji provodi Europska komisija, ovaj bi se, prema prijedlogu nevladinih organizacija, provodio putem posebnoga tijela u Saboru koje bi o svojim nalazima redovito izvještavalo Europsku komisiju, a u kojemu bi šest članova činili sabornici iz vladajućih i oporbenih stranaka, dok bi ih sedam bilo iz redova akademske zajednice, nevladinih organizacija te stručnjaka za pojedina područja. Predsjednik toga tijela birao bi se iz redova “nepolitičkih” članova.

Iako su nakon izvještaja iz veljače predstavnici nevladinih organizacija pozvani na pedesetak “sadržajnih” sastanaka, između ostalih s predstavnikom EU u Hrvatskoj Paulom van Dorenom i veleposlanicima svih država članica, od hrvatskih vlasti pozivi su im tek sada počeli pristizati. A, ističu,” otklanjanje nedostataka vezanih uz poglavlje 23 nije u službi EU nego boljega života u Hrvatskoj”.

Glasnogovornica EK za proširenje Natasha Butler rekla je da EK-ova tijela ovaj prijedlog još proučavaju.

Komentara 33

OB
-obrisani-
11:50 12.05.2011.

I z akraj jedno pitanje: TKO je njih tri \"izabrao\" u hrvatsko građansko društvo? Pol inteligencije i akademika, pa i inženjera ne bi se nit mrvi našli njima nit blizu , a kamoli na slici , nedajbože u novinama. hahahaha

SB
sbb
20:55 11.05.2011.

pravi gong show

OB
-obrisani-
11:35 12.05.2011.

Ajme majko, ako ove 3 gorenavedene IŠTA dogovaraju..Neznam jel da crknem od smijeha ili da budem ozbiljan, ako se te 3 kra....pardon, djelatnice nečega, a nitko nezna čega, petljaju tamo di im nije mjesto..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije