Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nov poredak

Ostatak svijeta napao Obamu zbog tiskanja 600 milijardi dolara

Obama
Reuters
11.11.2010.
u 20:24

Kineski se napad na SAD očekivao, ali iznenađuje što su packe Americi upućene iz Brazila, Njemačke i Argentine

Slabi su izgledi da vođe dvadeset najbogatijih i najvećih zemalja nađu zajedničko rješenje za probleme koji već više od dvije godine pritiskaju svjetsko gospodarstvo. Već je sada jasno da se neće dogovoriti o valutnim tečajevima koji su najavljivani kao goruća tema dvodnevnog sastanka koji se završava danas.

Bez kontrole

Iako se očekivalo da će na “optuženičkoj klupi” biti Kina zbog precijenjenog juana, glavnina kritika upućena je SAD-u. Gotovo sve države “ostatka svijeta“ upozoravaju da nekontrolirano tiskanje dolara u Americi neće pomoći SAD-u, ali bi zato moglo skupo stajati cijeli svijet. Dok se očekivao kineski napad na SAD, ipak pomalo iznenađuje što su packe Americi upućene i iz Njemačke, Brazila i Argentine.

Planska privreda

Kritika ne dolazi samo od političara, nego i sa skupa gospodarstvenika, koji također zasjedaju u Seulu. Tako je bankar Eduardo Elsztain izjavio da se novac nikad nije brže tiskao.

– Tiskanje novca u prvom trenutku dovodi do gospodarskog poleta, ali poslije se vrijednost gubi. Ne vidim kako je moguće izbjeći inflaciju ako se tiska novac – upozorava argentinski bankar, dok je šef kineske delegacije ustvrdio da to što SAD tiska 600 milijardi dolara nije ništa drugo nego – planska privreda.

Ključne riječi

Komentara 41

OB
-obrisani-
16:24 12.11.2010.

Marsi klap klap klap

OB
-obrisani-
20:27 11.11.2010.

A štampao bi ih i ja ali to je kažnjivo, pif oni mogu a pojedince za isti posao procesuiraju. No barem tiskara radi a u ova teške i turbulentna vremena i to je nešto.

OB
-obrisani-
17:15 12.11.2010.

Obamu mnogi smatraju socijalistom, ali on je jos gore od toga. On je komunista, a to se moze vidjeti po onima koji ga okruzuju. Neki od njih i javno izjavljuju da su komunisti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije