Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gotovo je, gotovo

Osmaši na kraju škole poručili: Mi smo budućnost. Bojite li se?

skolarci01
dominik grgurić/pixsell
16.06.2011.
u 11:12

Odabir budućeg zanimanja vrlo je važna odluka, ali od 1316 osmaša 588 ih se izjasnilo da imaju problema u odlučivanju

Budućnost je u našim rukama. Je li vas strah? – natpis je na majicama učenika 8.b razreda OŠ Dragojle Jarnević, koji su tom porukom najavili završetak jednog vrlo važnog životnog razdoblja.

 Nedostajat će im sve

 Završetak školske godine ta je karlovačka osnovna škola iskoristila da bi podsjetila na uspjehe na županijskim i državnim natjecanjima, ali i podizanjem zelene zastave podsjetila na obnovu statusa ekoškole, koji njeguju već sedam generacija. Pjesme, plesa i veselja bilo je i u ostalim osnovnim i srednjim školama Karlovačke županije. Zadnji dan škole bio je poseban upravo za 1345 osmaša, koji su se oprostili od svojih prijatelja i nastavnika s kojima su dijelili nezaboravne godine.

 – Iskreno sam tužna, jer je došao kraj. Falit će mi sve, prijatelji, učitelji, škola – priznala je Nikolina Butorac. Školovanje će nastaviti u Medicinskoj školi Karlovac. Razmišljala je i o Gimnaziji, ali se ipak predomislila. Njezin kolega Marko Adrijan Šimić još nije siguran, ali će najvjerojatnije u Gimnaziju. Odabir budućeg zanimanja jedna je od vrlo važnih odluka koju osmaši moraju donijeti. Pritom im je najveći problem neodlučnost. To je pokazalo i anketiranje osmaša koje je u suradnji s pedagozima, psiholozima i razrednicima proveo Hrvatski zavod za zapošljavanje, područna služba Karlovac. Od 1316 ispitanika, 588 ih se izjasnilo da imaju poteškoća u donošenju odluke o izboru budućeg zanimanja.

 Neki bi i u vrtlare

Oni koji znaju što će i kako dalje uglavnom se opredjeljuju za četverogodišnje programe, prije svega gimnazijske, trogodišnja zanimanja i medicinska. Deficitarna su im i dalje neatraktivna. Zidar, tesar, armirač, krovopokrivač, bravar, glodač, tapetar, staklar i klesar uopće nisu naveli kao mogućnost. S druge strane, često navode one kojih u našoj županiji nema, kao što su modni dizajn, škola primijenjene umjetnosti, geodetski tehničar, zubotehničar, strojarski i zrakoplovni tehničar, pomorski nautičar, autoelektričar i vrtlar.

 – Vidljiv je jedan negativni trend koji se ponavlja posljednje četiri godine. Sve manje učenika na početku osmog razreda iskazuje namjeru o daljnjem školovanju. Tako je u školskoj godini 2007./08. čak 87 posto osmaša znalo što želi nakon osnovnoškolskog obrazovanja. Sljedeće godine taj je postotak pao na 82, zatim na 63, da bi u ovoj imali svega 61 posto učenika s profesionalnom namjerom. Ostali su neodlučni ili uopće ne namjeravaju nastaviti školovanje – upozorila je pročelnica karlovačke podružnice Zavoda za zapošljavanje Ana Pozderac.

Ključne riječi

Komentara 1

LI
liliZG
11:49 16.06.2011.

....naravno da nas je strah, i vas i srednjoškolskih maturanata također...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije