Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čin za osudu

Oskvrnavljen spomenik žrtvama fojbi u Rimu

fojbe
Duško Marušić/PIXSELL
11.02.2014.
u 11:17

Spomenik na žrtve fojbi na periferiji Rima zaprljan je bijelom bojom. Talijanske stranke osudile su takvo oskrvnavljanje spomenika

Dan sjećanja, kako je nazvan 10. veljače u spomen na žrtve fojbi, kraške jame u koje su Titovi partizani bacali Talijane, prošao je uz ekscese. Spomenik na žrtve fojbi na periferiji Rima zaprljan je bijelom bojom. Na spomenik su postavljeni leci s naslovom ''Ne danu revizionističkog sjećanja“, a i na zidovima nekih kuća bilo je napisano ''I (pa srce) fiobe“.

Na letku je pisalo, prema izvješću policije, kako se i ove godine obilježava dan sjećanja i kako sve stranke žele sudjelovati u tim manifestacijama ''takozvanog egzodusa Julijanaca i Dalmatinaca, a mi inzistiramo na sjećanju svega“. Onima koji govore o ''tisućama osoba bačenima u fojbe“ bez povijesnog dokaza, piše dalje na letku, mi odgovaramo ''napadom na simbole te nacionalističke i antikomunističke operacije“. Nadalje se kaže kako se autori toga letka ''sjećaju pokreta otpora, onog talijanskih i jugoslavenskih partizana, koji su se borili protiv naci-fašističke invazije“. Proglas na letku završava sa: ''Smrt fašizmu, sloboda narodu“.

Talijanske stranke osudile su takvo oskrvnavljanje spomenika. Ove godine se nije u predsjedničkoj palači Quirinalu održala glavna ceremonije Dana sjećanja kao do sada od 2004. godine kada je ustanovljen taj dan, već je održana u dvorani Senata u prisutnosti predsjednika republike Giorgia Napolitana, predsjednika Senata Pietra Grassa, predsjednice Zastupničkog doma Laure Boldrini i premijera Enrica Lette.

- Fojbe su bile među najgorim stranicama naše povijesti - kazao je Pietro Grasso i naglasio kako su ''oni koji su uspjeli izbjeći pokolju bili primorani na egzil“. Grasso je kazao kako svaka država ima obvezu na svoja sjećanja kako se ne bi izbrisali tragovi patnje njezina naroda. U Rimu, u kazalištu ''Vittoria“, talijanski kantautor Simone Cristicchi izveo je svoj recital, uz pjesme, o egzodusu Talijana iz Istre i Dalmacije od 1943. do 1954. godine pod naslovom ''Magazzino 18“, odnosno ''Skladište 18“ u kojem su u Trstu bile pohranjene stvari talijanskih izbjeglica i optanata. Tu sinoćnju predstavu prenosio je i prvi program televizije RAI.

Pripovijedajući što se sve pronašlo u tom skladištu tršćanske luke (Porto Vecchio), Cristicchi opisuje egzodus. Ispred rimskog kazališta su održani prosvjedi protiv njega, ali i u Firenci, gdje je predstavu izveo prije nekoliko dana, bilo je prosvjednika koju su mu spočitavali revizionizam. Cristicchi objašnjava kako njegova predstava nije o fojbama, premda ih se spominje kao uzrokom straha koji je onda talijanske izbjeglice nagnao na egzodus. Dio talijanskog društva vezanog uz ljevicu i komunističke antifašiste protivi se sjećanju na žrtve Titovih partizana i takve manifestacije naziva povijesnim revizionizmom.
 

Komentara 2

Avatar EU afrodita
EU afrodita
20:42 11.02.2014.

homofob...slažem se s tobom, jer su sve nevine žrtve jednake... talijanska javnost zna da su te fojbe bile osveta Titovih partizana za konc. logore i mučenja koje su fašisti sprovodili u našim krajevima...slušam često na tal. TV svjedočenja tih ljudii koji su bili protjerani iz svojih domova u Istri i Dalmaciji i nevjerojatno je koliko su voljeli našu zemlju i koliko im ona i danas nedostaje

HO
homofob
17:08 11.02.2014.

Tragicno je kada ljudi ginu i ostavljaju domove. Potrebno je da se u trenucima sjecanja na to tragicne dogadaje kada ocekuju pijetet i suosjecanje sjete i zlo koje se cinilo u njihovo ime domicilnom stanovnistvu. Kada se sjecaju svojih nevinih ili ne bas nevinih ztrava neka se sjete i nevinih zrtava Hrvata koji su zavrsili u tim istim fojbama desetak godina ranije od ruke fasista i iredentista pa cemo i mi Hrvati danas suosjecati s njihovim zrtvama jer cemo znati da su iskreni a ne himbeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije