Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

"I u Hrvatskoj i u Sloveniji treba uvesti Dan sjećanja na fojbe"

Talijanski predsjednik Girogio Napolitano
AFP PHOTO
10.02.2010.
u 15:07

Tu je želju iznio danas, obilježavajući Dan sjećanja na tragediju mnogih Talijana bačenih u kraške jame u okolici Trsta i u Istri na kraju Drugog svjetskog rata, talijanski predjednik Giorgio Napolitano.

Dan sjećanja na fojbe trebao bi postojati i u Hrvatskoj i u Sloveniji. Tu želju iznio je danas, obilježavajući Dan sjećanja na tragediju mnogih Talijana bačenih u kraške jame u okolici Trsta i u Istri na kraju Drugog svjetskog rata, talijanski predjednik Giorgio Napolitano.

Italija je uvela Dan sjećanja 2004. godine i svakog 10. veljače u predsjedničkoj palači Quirinaleu održava se komemoracija za žrtve fojbi i egzodus Talijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije. Napolitano je spomenuo kako su svojedobno za Dan sjećanja njegove riječi bile pogrešno shvaćene izvan Italije.

Pred esulima i obiteljima žrtava fojbi Napolitano je kazao kako su "zaborav i oblici diplomatskog otklanjanja" onoga što se dogodilo u prošlosti izazvali dodatnu "patnju izbjeglicama i njihovim obiteljima" te je preuzeo obvezu da će "riješiti još otvorene probleme u odnosima s novim slovenskim i hrvatskim institucijama i vlastima". 

- Povijest Talijana u Istri s užasom fojbi i prisilnog izgona predstavlja specifično poglavlje ne samo talijanske povijesti i kulture negoeuropske i treba biti u potpunosti prihvaćeno u Sloveniji i Hrvatskoj, kazao je Napolitano.

"Povijesno, građansko i političko iskustvo Talijana na istčnoj obali Jadrana predstavlja zajedničku europsku baštinu", drži Napolitano i iznosi potrebu da to poglavlje ne bude jednostavno priznato, nego i "stečeno kao zajednička baština u sadašnjoj Sloveniji i Hrvatskoj koje se s Italijom susreću u Europskoj uniji".

Napolitano naglašava kako je EU "glasnogovornica štovanja različitosti i duha suživota između naroda, kultura i jezika". To su koncepti koje je, kako je rekao, uvijek izražavao od početka svoga sedmogodišnjeg mandata. Napolitano potvrđuje kako je na njegove "riječi štovanja za sve" bilo "neugodnih i neopravdanih reakcija izvan Italije", misleći pritom na polemike koje su oko njegova govora za Dan sjećanja izbile posebno s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, s kojim se susreo potkraj prošle godine. 

Ključne riječi

Komentara 17

BO
bosut1
19:24 10.02.2010.

Ovi zabari su postali ko Srbi.Dok su palili i zarili na celu sa Mussolinijem nisu mislili da se situacija moze okrenuti i da bi i oni mogli dobiti po picici.Isto tako i Srbi,dok su imali JNA i sve oruzje za sebe mislili su da ce moci napraviti veliku svrbijicu i nisu ni u snu pomisljali da bi im se mogla dogoditi traktorijada.Placipicke, i jedni i drugi.

TR
tribić
21:56 10.02.2010.

19:28h punkufer. nijedan čovjek koji je završio u fojbama, nije to zaslužio.

OB
-obrisani-
15:49 10.02.2010.

Dosta vise sa tim vracanjem u proslost. Dosta vise sa Danom sjecanja na razlicita ubijanja. Hajde politicari hrvtski uradite nesto korisno za hrvatski narod i drzavu kako bi mogli slaviti Dan sjecanja na uspjehe. Uspjehe od kojih bi danasnjica bilaa dostojna zivota i zalog za bolju buducnost. Svaki Dan sjecanja na neke bitke u pravilu su na jednoj strani slavljene a na drugoj oplakivane. Hocemo Dan sjecanja na buducnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije