Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porezna reforma

Osječanima rastu plaće od 1. siječnja, evo kako

Osječki gradonačelnik Ivan Radić
Foto: Suzana Lepan Štefančić
1/4
21.11.2023.
u 14:07

Primjerice, osječkom vatrogascu s neto plaćom od 1052 eura od iduće će godine na račun sjedati 1075 eura mjesečno, što je povećanje od 280 eura godišnje.

Osječanima će rasti plaće od 1. siječnja jer Grad Osijek ukida prirez, sukladno najavljenim poreznim izmjenama, ali neće istodobno povećati porez na dohodak. Prirez je u gradu na Dravi, inače, 13 posto.

- Jedinicama lokalne samouprave dopušta se da sami odrede stopu poreza na dohodak, što su ostali veliki gradovi iskoristili kako bi nadoknadili taj gubitak prireza u gradskoj blagajni porezom na dohodak. Gradovima i općinama su prirez i porez na dohodak temeljni i najveći izvori osnovnih vlastitih prihoda. Ukidanje prireza za Grad Osijek u gradskom proračunu u 2024. godini znači manjak od sedam milijuna eura. Ipak, Grad Osijek neće, kao drugi veliki gradovi, ukidanje prireza nadoknaditi povećanjem porezne stope na dohodak, ostat ćemo na dosadašnjoj. Samim time građanima Osijeka rast će plaće - najavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Primjerice, osječkom vatrogascu s neto plaćom od 1052 eura, od iduće će godine na račun sjedati 1075 eura mjesečno, što je povećanje od 280 eura godišnje. Usporedi li ga se s drugim gradovima, vatrogasac u Osijeku imat će 116 eura godišnje veću plaću nego njegov kolega u Splitu, 185 eura više nego u Rijeci i 278 eura više u usporedbi sa Zagrebom.

Liječnik specijalist, čija je neto plaća danas 3952 eura na mjesec, od 1. siječnja dobivat će 4075 eura mjesečno, što je na godišnjoj razini porast od ukupno 1480 eura. Istodobno, splitski liječnici specijalisti dobivat će 640 eura manje nego osječki, riječki 1023 eura manje, a zagrebački čak 1923 eura manje na godišnjoj razini.

VEZANI ČLANCI:

- Kako ćemo namaknuti tu razliku u proračunu? Prije svega, dobrim upravljanjem i dobrom fiskalnom politikom. Naime, prenijeli smo 2022. godine višak od 10,2 milijuna eura na svom računu, a taj višak očekujemo i 2023. Refinancirali smo postojeće, naslijeđene kredite Grada Osijeka, gradskih tvrtki GPP i Vodovod, koji su iznosili oko 25 milijuna eura, s ugovaranjem bolje i povoljnije kamate, što smo napravili lani, uštedjeli smo nekih dva milijuna eura. Nadalje, bilježimo rekordno visoku zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost u gradu Osijeku u posljednjih 15 godina, a samim time nam i prihodi od poreza rastu. Podsjetit ću samo da u Osijeku radi 2000 ljudi više nego prije dvije godine. Oslanjamo se i na alternativne izvore financiranja, EU fondove, gdje smo za 2022. bili rekorderi među hrvatskim gradovima po povučenim sredstvima, a očekujemo kako ćemo jednak iznos povući i u ovoj godini - naveo je gradonačelnik Radić.

Najavio je i kako će uskoro predstaviti ITU program, gdje će imati na raspolaganju 15 milijuna više nego u prošlom razdoblju i devet jedinica lokalne samouprave manje. - S pametnom politikom, pametnim upravljanjem i dobrim vođenjem Grada došli smo do toga da si možemo priuštiti da svim našim građanima povećamo plaću. Time Osijek definitivno postaje još konkurentniji grad za život - zaključio je Radić.

VIDEO Američka tvrtka gradi centar izvrsnosti u Osijeku, Radić: Ovo je najveća investicija u povijesti Grada

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije