Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpisan sporazum

'Osijek je postavio visoke standarde u gospodarenju otpadom'

Osijek: Sporazum o zajedničkoj provedbi mjera gospodarenja otpadom
Foto: Grad Osijek
1/7
20.03.2023.
u 15:07

Osijek je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj s izgrađenom kompostanom, gdje se biootpad iz kućanstava i s javnih zelenih površina prerađuje u prvoklasni kompost – rekao je gradonačelnik Ivan Radić

Sporazum o zajedničkoj provedbi mjera gospodarenja otpadom potpisao je u ponedjeljak osječki gradonačelnik Ivan Radić s načelnicima općina Bizovac, Petrijevci i Bilje. Prikupljeni se otpad na tom području, istaknuo je, neće dovoziti u Osijek pa se neće ni povećati količina smeća na odlagalištu Lončarica Velika. Radić je istaknuo i kako je Osijek postavio visoke standarde u sustavu gospodarenja otpadom te da je prvi od velikih gradova u Hrvatskoj premašio zadani cilj od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada.

– Osječani na kućnome pragu odvajaju šest vrsta otpada, što predstavlja najviši europski standard u odvojenom prikupljanju otpada. Imamo četiri reciklažna dvorišta koja su suvremeno opremljena, natkrivena, osvijetljena i primaju čak 51 vrstu otpada. Osijek je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj s izgrađenom kompostanom, gdje se biootpad iz kućanstava i s javnih zelenih površina prerađuje u prvoklasni kompost – rekao je gradonačelnik Radić i podsjetio kako je Osijek dvije godine zaredom proglašen hrvatskim Eko Cityjem.

Krenula je u ponedjeljak i podjela novih 1770 spremnika za plastiku, papir i miješani otpad, a riječ je o investiciji vrijednoj 107.000 eura, sufinanciranoj sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 37.000 eura.

Radić je naveo kako je 2015. godine na Lončarici Velikoj odloženo oko 25 tisuća tona komunalnog otpada, a lani oko 16 tisuća tona ili čak 37 posto manje. Direktor osječkog Unikoma Igor Pandžić naglasio je kako će sporazum s tri općine dodatno stabilizirati poslovanje Unikoma.

VIDEO Bakica (70) hranila mačke u svojoj ulici: Dobila je novčanu kaznu od 132 eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije