Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice afere Konzultantica

Orešković preuzima brigu o Ini i formira tim koji će pratiti arbitražu

Tihomir Orešković
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
13.05.2016.
u 09:00

Sudbina ove tvrtke ne smije biti predmet razmirica u Vladi, kažu u Banskim dvorima.

Premijer Tihomir Orešković preuzet će odgovornost za sudbinu Ine. Formirat će tim koji će pratiti arbitražu, ali i početi razgovore s Mađarima.

– Mislim da je mudro da sjednemo i počnemo pregovarati, da vidimo što je u najboljem interesu Hrvatske – izjavio je Orešković. Iz MOL-a su poručili da pozdravljaju Oreškovićeve izjave, ističući kako im je oduvijek prioritet bio postizanje sporazuma s hrvatskom Vladom. Na ovakvu odluku premijera izravno je utjecao ugovor o poslovnoj suradnji Ane Karamarko, supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, i MOL-ova lobista Joze Petrovića o kojem je nedavno pisao tjednik Nacional.

Posao prepustiti ministru

Premijer očito želi poručiti javnosti koliko je zainteresiran za sudbinu Ine te da se ništa bitno neće dogoditi bez njegova znanja i blagoslova. Premijer nije kritizirao Karamarka, samo je rekao da ne vjeruje da je on napravio nešto protiv interesa Hrvatske te da čeka odluku Povjerenstva o sprječavanju sukoba interesa. Karamarko je na Facebooku napisao da je odlučio izuzeti se iz svih procesa koji podrazumijevaju donošenje bilo kakvih odluka o Ini, sve dok Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa ne donese odluku.

“U slučaju nepovoljnog ishoda arbitražnih postupaka Hrvatskoj prijeti šteta koja se broji u milijardama kuna. Pritom nije zanemariv podatak kako svake godine skupo plaćamo i odvjetničko društvo koje zastupa RH u ovim postupcima”, napisao je Karamarko.

Na to je reagirao odvjetnik Luka Mišetić, koji je na Twitteru objavio studiju u kojoj se navodi kako su prosječni troškovi arbitraže, koja u prosjeku traje 3 godine i 8 mjeseci, za svaku stranku oko 4,5 milijuna dolara te da su prosječni iznosi dodijeljene odštete oko 76 milijuna dolara. Bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić usporedio je Karamarkovu poziciju s pozicijom sveučilišnog profesora kada fakultetsko vijeće glasuje o njegovu statusu. U takvim situacijama profesor o kojem se glasuje jednostavno ne sudjeluje u procesu. Jurčić smatra da se premijer ne bi trebao operativno baviti Inom, nego da to treba prepustiti resornom ministru i stručnjacima. Međutim, ističe da premijer treba politički artikulirati i javno iznijeti stav Vlade o Ini.

Davor Štern, bivši ministar gospodarstva i stručnjak za naftni biznis, smatra da je jako dobro što Orešković namjerava osobno preuzeti brigu za Inu. Tim više što ima iskustvo u biznisu pa će znati na pravi način voditi stvari do zaključenja cijelog slučaja. Štern u cijeloj priči oko pružanja konzultantskih usluga MOL-u on “ne vidi neki velik sukob interesa”. Pogotovo stoga što Karamarkova supruga nije imala ugovor s tvrtkom Joze Petrovića u vrijeme kada je Karamarko ušao u Vladu. Štern ističe da bi se o pravom sukobu interesa moglo govoriti tek u slučaju da je ugovor vrijedio i nakon što je Karamarko ušao u Vladu.

I arbitraža i razgovor

Saborski zastupnik te bivši prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ističe da je dobro da netko preuzme odgovornost za pregovore Inu. U situaciji kada ne funkcionira sustav, brigu o Ini može preuzeti ili Orešković ili nitko. Očito je da u ovom trenutku ne postoji i najmanji izgledi da Hrvatska odustane od arbitraže. Međutim, objašnjava Čačić, arbitraža ne eliminira potrebu za razgovorima i dogovorom. Upozorava da javna prepucavanja o sudbini Ine utječu na vrijednost tvrtke. Što se tiče afere Konzultantica, Čačić ističe da je pomalo groteskno da je afera izbila zbog ugovora od 2500 eura mjesečno. Iako je riječ o velikom iznosu za obične smrtnike, dovoditi u pitanje zaštitu nacionalnih interesa zbog tog iznosa definira nas kao “kokošare”. Međutim, politička šteta je nastala pa se stoga Karamarko mora izuzeti iz svih procesa vezanih uz Inu. Što se tiče moguće ostavke, ne misli da će do nje doći.

Komentara 12

ST
stefj
09:45 13.05.2016.

Baš me zanima kako će završiti arbitraža, te ako završi negativno po Hrvatsku, da li će Mostovci otići sa scene ili će opet nešto izmišljati... A u kom smjeru arbitraža ide, može se zaključiti po tome da SDP forsira nepriznavanje arbitraže u Washingtonu... Tako da je jako upitno na čijoj su strani oni koji zagovaraju da pregovori počnu tek kad arbitraža donese odluke. U svakom slučaju, bit će interesantno.

ST
stefj
12:22 13.05.2016.

Most igra opet populistički kako "javnost" želi, forsiranje prekida pregovora do rezultata arbitraže je veliki rizik. Karamarko se sada povukao i time skinuo odgovornost sa sebe, te ga nitko neće moći više prozivati kako god arbitraža završila. Orešković je postupio pametno, otvarajući pregovore, ali ne prekidajući arbitraže... Problem je što mi u javnosti nemamo realnu sliku u medijima što i kako arbitraže napreduju, čak niti nemamo točne informacije koji su argumenti jedne, a koji druge strane. Ono što imamo, jesu samo politički spinovi i plaćeni članci, kako kojoj političkoj opciji u pojedinom trenutku odgovara... Jedine indikacije kojim smjerom to možda ide, i to samo možda, jest SDP-ovo forsiranje izglasavanja nepriznavanja odluke Washingtona, te poziv Sanaderu na drugu arbitražu. Indikativno je bilo i to da MOL nije želio pregovore, mada sada čitamo da je Milanović iste prekinuo, a ne MOL... Ovo su sve nagađanja, a kada bi znali na čemu se temelji MOL-ova argumentacija i kakva je naša obrana, te obrnuto za drugu arbitražu, onda bismo mogli nešto pretpostaviti. No te stvari su tajna, kao što je tajna i ugovor između MOL-a i Hrvatske...

MA
matrixxx
09:40 13.05.2016.

99% potporu Premijeru!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije