Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU-ARAPSKI SUMMIT

Orban: Izvoz demokracije ne funkcionira, a populacija arapskog svijeta nadmašit će onu u EU

Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL
25.02.2019.
u 19:01

Orban je u svojoj adresi spomenuo i studente kojima Mađarska omogućuje školovanje, a koji dolaze iz arapskog svijeta.

U obraćanju predstavnicima Europske unije i Arapske lige na zajedničkom summitu u Egiptu mađarski predsjednik Viktor Orban istaknuo je važnost zajedničke suradnje u migracijskim politikama, naglasio je važnost demografije i upozorio na nesrazmjer demografskih kretanja Europe i arapskog svijeta. 

Pismo kojim se Orban obraća liderima Europe i Arapske lige pročitajte ispod.

"Vaša visosti, vaša ekscelencijo predsjedniče i štovani premijeri,

Hvala Vam na pozivu. Želim čestitati predsjedniku el-Sisiju, želim zahvaliti predsjedniku Tusku i zahvaljujem svima koji su bili uključeni u izradu zajedničke izjave. Unazad nekoliko godina naučili smo nekoliko vrijednih lekcija. Prva takva lekcija je da vanjska politika koja se oslanja na izvoz demokracije ne funkcionira: ona uzrokuje probleme i vodi situacijama koje su u suprotnosti s onim što je prvotno zamišljeno. Iskustvo pokazuje da moramo postupati s uzajamnim poštovanjem jednim prema drugima, moramo poštovati kulturne, vjerske i političke tradicije naših ljudi.

Druga lekcija koju smo naučili jest ta da ne smijemo podcijeniti moć demografije. Demografski trendovi koji formiraju temelje migracija nastavit će se i dalje. Do 2030. populacija arapskog svijeta bit će 30% veća od one koja je bila 2015. i nadmašit će broj stanovnika Europske unije - koje je u stanju opadanja. Stoga moramo zaključiti da će uzroci trenutnih migracijskih tenzija jačati. Pitanje s kojim se svi susrećemo jest: želimo li pasivno prihvatiti ove procese ili ih želimo pokušati kontrolirati? Moje iskustvo danas je da krijumčari ljudima, terorističke organizacije, ilegalne moćne grupe, NGO, financijski špekulanti i mediji vrše jak utjecaj na migracijske politike - prema tome i na Europsko-arapske odnose. Krećući se naprijed, želimo da legitimni politički lideri zajednički preuzmu kontrolu nad događajima. Stoga je deklaracija koju smo donijeli danas - naša zajednička deklaracija -  nevjerojatno vrijedna.

Vaša ekscelencijo predsjedniče el-Sisi,

Polazna točka za mađarsku politiku jest ta da pomoć mora biti pružena tamo gdje problem postoji, radije nego da distribuiramo te probleme. Moja zemlja Mađarska ima populaciju od 10 milijuna ljudi. Znamo koliki utjecaj imamo u svijetu, i znamo gdje pripadamo. Stoga moramo gurati našu vanjsko-političko strategiju koja će nam omogućiti jačanje. Podržavamo postupke Europske unije za pojačanom ulogom u kontroliranju regionalnih kriza i u razvoju kriznih područja. Da ne pomažemo ideologijama, radije bi trebali pomagati snagama i liderima koji mogu kreirati stabilnost.

Gospodine predsjedniče,

Želim Vas informirati da se Mađarska trudi iznad svojih mogućnosti sudjelovati u međunarodnim misijama: u Libanonu, Iraku, Libiju i regiji Sahel. Četiri Višegradske zemlje financijski pomažu Libiji u zaštiti vlastitih granica. Mađarska sudjeluje u projektu kojim upravlja Višegradska skupina i Njemačka preko kojeg pomažemo Maroku. Moja zemlja Mađarska godišnje pruža 1400 državnih školarina za mlade koji dolazi iz zemalja članica Arapske lige, a ove godine 2300 državnih stipendija imaju mladi iz vaših zemalja koji studiraju u Mađarskoj. Nadamo se da će se vratiti doma i pomoći svojim zemljama. I na kraju, želim izraziti zahvalnost arapskim liderima koji su pružili zaštitu kršćanskim zajednicama koje su bile proganjane u svojim zemljama i regijama. Pozivam ih da i dalje provode tu politiku.

Hvala Vam na pozornosti."

Perspektiva ulaska Republike Hrvatske u eurozonu

Ključne riječi

Komentara 20

SS
sokac sa drave
19:24 25.02.2019.

Jedan od rijetkih koji je shvatio u kojem grmu lezi zec.

HR
Hrvatinic
19:37 25.02.2019.

Orban je drzavnik modernog doba a ovi nasi plenkovici njonje kgk buricka i ini su vise kao budina djeca ...cinovnici nista manje nista vise...

GV
golub Vaso
19:34 25.02.2019.

šteta što su naši nazovi domoljubi na daljinski upravljač soroša, brisela i Washingtona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije