Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kršćansko rodna interpretacija

Orbán će kroz Ustav štititi djecu od "rodne ideologije"

FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban speaks at a news conference in Budapest
Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
12.11.2020.
u 22:50

Viktor Orbán: Mađari su tolerantni prema homoseksualnosti, no djeca su crvena linija

Mađarska je vlada predložila ustavne promjene kojima bi se odredila obaveza da se djeca odgajaju s, kako se navodi, “kršćanskom rodnom interpretacijom”. Rastuća anti-LGBTQ retorika Orbánove vlade tumači se nastojanjem da se za takav potez dobije i javna potpora. Prema nacrtu ovih amandmana koje je u parlament poslala ministrica pravosuđa Judit Varga, djeci bi bio “zajamčen odgoj temeljen na vrijednostima koje potječu iz mađarske kršćanske kulture”.

“Temelj opstanka nacije”

“Osnova za obiteljske odnose u braku jesu da je majka žena, a otac muškarac”, stoji u tim amandmanima. Isto tako, njima se ‘štiti pravo djeteta na spolni identitet s kojim je rođeno’. Također, ustavnim se amandmanima na ovaj način zapravo zabranjuje da partneri u istospolnoj zajednici usvoje dijete. Istospolni brak protuzakonit je u Mađarskoj, ali je bilo moguće da istospolni partneri usvoje dijete tako da zahtjev za posvojenjem podnese jedan od partnera u takvoj zajednici. Priča se namjerava potpuno zatvoriti odredbom prema kojoj i samac može usvojiti dijete samo uz posebnu dozvolu ministra obitelji. Savršeno je jasno da je prijedlog izazvao reakcije organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Ovo nisu i prve ustavne izmjene koje su se dogodile za vladavine mađarskog premijera Viktora Orbána. Kada je došao na vlast 2010. godine, Orbán je odmah počeo s ustavnim promjenama, pa se u njemu sada tako određuje da je “brak institucija između muškarca i žene” kao i “temelj obitelji i nacionalnog opstanka”. Svjetske su medije preplavile vijesti o novom prijedlogu izmjena Ustava. Perjanica retorike u korist nove degradacije prava gej populacije u našem sjeveroistočnom susjedstvu jest Orbánov zamjenik Zsolt Semjen koji je prošlog tjedna rekao kako će te izmjene učvrstiti u Ustavu zabranu “rodne ideologije”, u svrhu zaštite djece.

Semjen je također rekao i da gej osobe ne bi smjele posvajati djecu niti zasnivati obitelj. Ranije je ove godine, u svibnju, u Mađarskoj zabranjena promjena spola u osobnim dokumentima. I tada su organizacije za zaštitu ljudskih prava isticale da će se time pojačati diskriminacija građana LGBTQ seksualne orijentacije. Isto su tako tema postale i dječje knjige koje na pozitivan način tretiraju rodnu raznolikost. Odnosno, u desnim se strankama podigla poprilična halabuka oko jedne knjige koja je u pozitivnom svjetlu prikazivala kako rodnu tako i rasnu tematiku.

LGBTQ zajednica u Mađarskoj sada se boji kako bi mogla postati metom orkestriranih političkih napada, ali ne toliko u svrhu promocije ‘zaštite djece’, već u svrhu izbora 2022. godine. Naime, prilično čvrsta Orbánova vladavina također je uzdrmana ovom pandemijom, slično kao što je bila uzdrmana i na kraju srušena ona Donalda Trumpa. Jaka ekonomija trpi velike štete.

Nemoguće je prosvjedovati

A upravo je jučer Orbán proglasio nove stroge mjere i karantenu za Mađarsku. Iz LGBTQ zajednice ističu da su ustavne promjene predložene upravo u vrijeme kada zbog pandemije nije moguće organizirati masovne prosvjede. “Odabir vremena nije slučajan. Prijedlogom se ozbiljno ograničavaju pravna sredstva te se ide protiv osnovnih međunarodnih i europskih ljudskih prava. A sve je predloženo u razdoblju kada prosvjedi nisu dopušteni”, stoji u izjavi organizacije Háttér Society.

– Ljudi su u panici, žele pobjeći iz Mađarske nekamo gdje će priznati njihovu seksualnu orijentaciju – rekla je Tina Korlos Orbán, predsjednica Transilvanijske udruge za transrodnost. Sam Viktor Orbán prošlog je mjeseca i na javnom radiju rekao da su ‘Mađari tolerantni prema homoseksualnosti, no djeca su crvena linija koja se ne može prijeći’.

Komentara 10

Avatar film
film
23:04 12.11.2020.

orban je državnik...

Avatar crazy_bat
crazy_bat
23:02 12.11.2020.

Bravo Orban!

DU
Deleted user
06:35 13.11.2020.

Bravo Viktore..... teško da itko može pobijediti leftard režime u EU i njihovog gazdu S.rosa ali vrijedi se boriti i ne povijati kralježnicu pred tim fašistima ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije