Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mađarski premijer

Orban bankarima: Era kolonizacije je gotova. Nema više ekstraprofita

viktor orban
DPA/PIXSELL
10.09.2013.
u 23:00

Orbanov cilj je kresanje cijena komunalnih usluga, spašavanje obitelji i njihovih domova

Mađarski premijer Viktor Orban (50) opet se obračunava s bankama i multinacionalnim kompanijama te nervira moćnike u EU. Jučer je u mađarskom parlamentu bankama i multinacionalnim kompanijama poručio je da je era kolonizacije i velikih profita gotova, javio je Budapest Business Journal.

– Banke i korporacije koje imaju monopol moraju se priviknuti na novu situaciju. Mi smo sada snažniji i oni se moraju prilagoditi nama, a ne mi njima. Nitko neće ostvarivati dodatan profit na račun Mađara – kazao je Orban. Premijer je istaknuo da su banke iskorištavale svoju poziciju i naivnost ljudi te najavio da će sada sve činiti da smanji cijenu struje za kućanstva i pritisnuti banke da pomognu stotinama tisuća obitelji koje imaju kredit u stranim valutama, većinom francima.

– Mađarska je neovisna i suverena zemlja. Razdoblje kolonizacije je gotovo. Kresanje cijena komunalnih usluga, eliminacija stranog kreditorskog režima i spašavanje obitelji i njihovih domova naši su nacionalni ciljevi – rekao je Orban te poručio da je spasio Mađarsku od kolapsa kakav je zahvatio Grčku, kao i da je vratio državne financije na solidne temelje.

– Banke i velike tvrtke koje imaju monopol u Mađarskoj morat će se naviknuti na novu situaciju – dodao je Orban.

Podsjetimo, Mađarska je bila prva europska zemlja koju je spašavao MMF poslije pada velike američke investicijske banke Lehman Brothers na početku financijske krize. Vlada bivšeg premijera Ferenca Gyurcsanya uzela je 2008. godine 20 milijardi eura od MMF i EU kako bi izbjegla bankrot. Napetost s MMF-om počela je 2010. kada je Orban postao premijer (drugi put nakon 1998.) i odmah odbio ispuniti kreditne uvjete te ignorirao savjete tog fonda o monetarnoj politici.

Sredinom prošloga mjeseca Orban je trijumfalno obznanio da je Mađarska prije vremena otplatila dug MMF-u. Novac za otplatu posljednje rate mađarska vlada osigurala je od neiskorištenog dijela kredita i izdavanjem državnih obveznica. Otplatom duga zemlja je pošteđena plaćanja kamate od 11,5 milijuna eura. Čim im je otplatio dug, Orban je pozvao MMF da zatvori svoj ured u Budimpešti.

Nakon dolaska na vlast 2010. Orban je bankama uveo porez na bankarsku aktivu, nacionalizirao privatne mirovinske fondove i povisio porez na financijske transakcije. Orban je uzdrmao financijska tržišta i 2011. kada je građanima dopustio otplatu deviznih kredita u paušalnom iznosu po umjetno niskim tečajevima, što je u EU dočekano kao udar na slobodu tržišta.

– U EU nitko ne kaže "ne". Ta riječ ne postoji – locirao je Orban problem zajednice 28 država. U međuvremenu Mađarska je izišla iz recesije, a Orban sada najavljuje rast BDP-a od dva posto.

Viktor Orban osvjedočeni je prijatelj Hrvatske, a u posljednje vrijeme sve se više druži s hrvatskim premijerom Milanovićem iako su na suprotnim stranama političkog spektra. Jedini potez koji je Milanović dosad povukao u Orbanovu stilu jest "lex Perković". Možda će ga mađarski kolega ohrabriti i za neke radikalnije gospodarske poteze.

>>'Banke i korporacije moraju se prilagoditi nama, a ne mi njima'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije