Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKO-OBRAZOVNA AKROBACIJA

Orbán 11 sveučilišta prenio na fundacije “svojih ljudi”

Hungary's PM Orban, Poland's PM Morawiecki and Italy's League party leader Salvini meet in Budapest
Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
29.04.2021.
u 18:35

Jasno je da su kritičari Orbánova načina vladanja odmah primijetili da ovakva mjera omogućuje da on sa svojim saveznicima zadrži kontrolu čak i ako jednom izgubi izbore

Mađarski premijer Viktor Orbán nastavlja sa svojom reformom obrazovanja. Odlučio je da će se upravljanje 11 mađarskih sveučilišta prenijeti na fundacije koje vode Orbánovi saveznici, a zajedno s njima i milijarde eura koje predstavljaju imovinu tih sveučilišta.

Sve je legalno, izglasao je to u utorak mađarski parlament, pa će tako pod egidom “osiguranja realizacije vitalnih javnih ciljeva” efikasno njima upravljati “bez obzira na to tko je na vlasti”. Tako u ruke tih fundacija, uz nekretnine, dolaze i udjeli u različitim mađarskim tvrtkama.

Kako je rekao Laszlo Palkovics, ministar inovacije i tehnologije, letvica za buduće promjene postavljena je u interesu financijske i pravne stabilnosti. Jasno je da su kritičari Orbánova načina vladanja odmah primijetili da ovakva mjera omogućuje da on sa svojim saveznicima zadrži kontrolu čak i ako jednom izgubi izbore i ne bude na vlasti. Tih je 11 sveučilišta do sada bilo neovisno o politici.

Podsjetimo, prije dvije i pol godine Orbán je iz Budimpešte otjerao Srednjoeuropsko sveučilište koje je osnovao George Soros.

>> Pogledajte i ovaj video: U Mađarskoj nova pravila za cijepljene osobe 

Komentara 5

Avatar Jopa
Jopa
19:31 29.04.2021.

Da je Orban ljevičar medijima to što radi ne bi bio niti najmanji problem.

RE
reborn
20:10 29.04.2021.

Dakle u redu je ako sveučilištem upravlja fundacija Georgea Sorosa, ali nije u redu ako sveučilištem upravlja fundacija Viktora Orbana ... Toliko o nepristranosti "medijskog servisa"

DU
Deleted user
22:52 29.04.2021.

Još se nije objavio ispravak što su izjavili francuski generali .prva vjest je bila lažna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije