Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRASTIČNE KAZNE

Budite oprezni ako putujete u Austriju: Od 1. ožujka stroge kazne za prebrzu vožnju, mogli bi ostati bez auta

austrijska policija
Foto: Frank Hoermann/DPA/PIXSELL
1/4
27.02.2024.
u 16:23

Zakonskom novelom je predviđeno i trajno oduzimanje automobila ako je vozač “nepopravljiv” i takav prekršaj ponovi ili ako je prekoračenje dozvoljene brzine 80 km / h u naselju odnosno 90 km/ h izvan naselja, dakle i na autocesti.

Gotovo svi austrijski mediji, uključujući i radio i televiziju ORF već nekoliko dana upozoravaju vozače automobila da od ovog petka, 1. ožujka 2024., u Austriji na snagu stupa Novela 34 Zakona o cestovnom prometu (StVO), kojom je predviđeno oduzimanje automobila na dva tjedna kod prekoračenja dozvoljene brzine za više od 60 km/h u naseljenom području odnosno 70 km/h na autocesti.

Svatko tko prekorači to ograničenje brzine, suočiti će se s privremenim oduzimanjem vozila na licu mjesta i to na dva tjedna. Uz to vozač ostaje i bez vozačke dozvole, prema odredbi iz listopada 2023. godine, po kojoj se u Austriji vozačima za prebrzu vožnju vozačka dozvola može oduzeti na licu mjesta. Uz sve to slijedi i visoka novčana kazna.

Zakonskom novelom je predviđeno i trajno oduzimanje automobila ako je vozač “nepopravljiv” i takav prekršaj ponovi ili ako je prekoračenje dozvoljene brzine 80 km / h u naselju odnosno 90 km/ h izvan naselja, dakle i na autocesti. Čak i u slučaju da je to vozaču prvi prekršaj te vrste. Poslije oduzimanja automobila vozaču uhvaćenom u prebrzoj vožnji, slijedi postupak prodaje oduzetog vozila i to na javnoj dražbi.

VEZANI ČLANCI: 

Oko 70 posto prodajom prikupljenih sredstava ići će u novi državni Fond za poboljšanje sigurnosti u prometu, a preostalih 30 posto ide u lokalnu blagajnu grada ili općine na čijem je području učinjen prekršaj i oduzet automobil.

Ukoliko automobil u kojem je uhvaćen vozač u prebrzoj vožnji nije u njegovom vlasništvu, nego je vlasnik treća osoba, dotični vozač, koji je počinio prekršaj, uz visoku novčanu kaznu, biti će kažnjen i doživotnom zabranom upravljanja motornim vozilom u Austriji. U ovakovom slučaju, automobil se može privremeno oduzeti na licu mjesta, ali se ne može proglasiti oduzetim i prodati na dražbi, jer nije u vlasništvu kažnjen vozača. To se također odnosi na leasing ili najam automobila.

VEZANI ČLANCI: 


Da ponovimo ukratko kako  izgleda “postupak oduzimanja” automobila u nekoliko faza, u Austriji od 1. ožujka:

U slučaju visokog prekoračenja brzine (više od 60 km/h u naseljenom području ili više od 70 km/h izvan naselja), policija će na licu mjesta privremeno oduzeti vozilo, kao i vozačku dozvolu. Potom će lokalni okružni upravni organ na čijem je području učinjen prekršaj, u roku od dva tjedna odlučiti da li je vjerojatno da će automobil biti oduzet – u tom slučaju će se pokrenuti odgovarajući postupak. Takvo oduzimanje predviđeno je za ponovljene prekršaje odnosno vozače koji su već bili kažnjeni za ekstremno prekoračenje brzine. Odmah – dakle već s prvim počinjenim prekršajem, a ne samo u slučaju ponovljenog prekršaja – prijeti oduzimanje vozila ako se radi o ekstremnom prekoračenju, većem od 80 km/h od ograničenja brzine u naseljenom području ili 90 km/h izvan naseljenog područja. oduzimanje vozila, predviđena je i novčana kazna.

VEZANI ČLANCI: 


Dakle, na znanje i ravnanje: U Austriji je u naseljenom područja dozvoljena brzina kretanja vozila 50 km/h, ako nije drugačije regulirano, izvan naseljenog područja 100 km/h, a na autocestama do 130 Km/h. Bez automobila se ostaje ako se ekstremno prekorači ograničenje brzine kretanja od 50 km/h i vozi u naseljenom području 130 km/h, a izvan naseljenog područja odnosno na autocesti, umjesto dozvoljenih do 130,  preko 220 km/h.

O drastičnim kaznama za prebrzu vožnju i oduzimanju vozila austrijska ministrica za zažtitu klime, okoliša, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonore Gewessler je rekla kako Austrija tim mjerama želi spriječiti da vozači “luduju” i utrkivaju se na austrijskim cestama dovodeći tako druge ljude u opasnost. “Tko svoj automobil upotrebljava kao oružje, treba mu oduzeti to oružje” istaknula je Gewessler. Uz opasku, da “ako više nemate automobil, ne možete više ni juriti.” Neki austrijski pravni i prometni stručnjaci govore o “pravno teškoj situaciji” i noveli koja ima ne samo “grubih nedostataka” nego i “povreda Ustava”.

Šef Pravne službe Austrijskog auto-moto kluba ÖAMTC-a Matthias Wolf je rekao kako ne postoji znanstvena studija koja potvrđuje da “strože kazne u odnosu na one niske, više zastrašuju vozače”. Wolf napominje da drastična kazna oduzimanja automobila, “zadiranje u privatno vlasništvo, koje je u nadležnosti kaznenog suda, a ne organa uprave”. Oduzimanje automobila već je moguće u raznim zemljama, poput Italije i Švicarske. Od ovoga petka i u Austriji. Dakle, vozači oprez! Uključujući i one iz Hrvatske koji kreću put Austrije.

VIDEO: Krš i lom u centru Zagreba: Ogromne gužve zbog sudara, tramvaji voze obilazno

Komentara 2

DO
doktorica
20:49 27.02.2024.

Trebalobi i kod nas

BF
bf23
18:31 27.02.2024.

Balkanci na aparatima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije