Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA UKLANJANJA

Opasni štetnik iz Azije uništava stabla u Hrvatskoj: 'Zbog nje moramo ukloniti i jako staro drveće'

Foto: HAPIH
1/4
09.04.2023.
u 11:43

Prošle je godine na području Jankolovice u blizini Biograda na Moru otkriven ovaj štetnik koji se inače smatra jednim od najopasnijih stranih štetnih organizama bilja u Europi i drugdje

Jedna od najzahtjevnijih akcija iskorjenjivanja štetnog organizama bilja u Hrvatskoj započela je krajem ožujka, izvijestila je prošloga tjedna Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Točnije, azijske strizibube.

Naime, prošle je godine na području Jankolovice u blizini Biograda na Moru otkriven ovaj štetnik koji se inače smatra jednim od najopasnijih stranih štetnih organizama bilja u Europi i drugdje. HAPIH tako navodi kako ova strizibuba može uništiti stabla većeg broja voćarskih kultura, poput agruma, lijeske i jabuke, a sličnu štetu može učiniti i stabla većeg broja voćarskih kultura, poput agruma, lijeske, jabuke.

''Upravo to se dogodilo na području Jankolovice, uz cestu koja vodi prema Biogradu na Moru. Zbog napada azijske strizibube, ogromna stabla platane gotovo su potpuno propala. Kukac je napao i brojna okolna stabla topole'', izvijestio je HAPIH. Kako bi spriječili daljnje širenje ovog štetnika, HAPIH je isplanirao uklanjanje ukupno 36 stabala platane, 148 stabala topole, 29 stabla duda te sedam grmova smokvi. ''Akcija je zahtjevna zbog veličine stabala, pa su za vrijeme radova moguća zatvaranja prometa. Najveći izazov bit će uništavanje panjeva i cjelokupnog korijena velikih stabala. Temeljito uništavanje baze debla i korijena osobito je važno jer ličinke azijske strizibube najčešće žive i aktivne su u tim dijelovima biljke'', govore iz Agencije. 

1/4

- Zbog azijske strizibube morat će ukloniti i neka jako stara stabla - objasnili su neki mještani za 24sata. ''Uklanjanjem velikih stabala platane i topole, prometna turistička cesta izgubit će svoj prirodni ukras, ali i brojne životinje svoje prirodno stanište, te plodna polja vjetrozaštitnu zonu. To su potencijalni razlozi zašto javnost isprva vjerojatno neće blagonaklono gledati na akciju iskorjenjivanja. Međutim, sve spomenute gospodarske, ekološke i društvene posljedice ne mogu se usporediti sa štetom koju azijska strizibuba, ako se proširi, može uzrokovati u domaćoj poljoprivredi, šumarstvu i okolišu općenito'', zaključuju.

Komentara 3

ZJ
Zjako
14:11 09.04.2023.

Koristite insekticide i prestanite lagati narod. Želite pod izgovorom ekologije obrazložiti sječu i rasprodaju hrvatskih šuma. Taj nametnik bude bušio i mlada stabla. Pčele su na livadi i jako malo u šumi, tretiranje se najavi i pčele se zatvore. Običnii paravan za rasprodaju.

Avatar Bedrich Smetana
Bedrich Smetana
15:12 09.04.2023.

Lazete , unistavanje drveca i prirode (kemtrajlovima...) je dio vase agende .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije