Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje u SAD-u

Koronavirus je smrtonosniji ondje gdje je zrak zagađen

New York u jeku pandemija koronavirusa
Foto: Reuters/Pixsell
09.04.2020.
u 13:21

Uzeti su podaci u 3.000 američkih županija u kojima živi 98 posto stanovništva SAD-a od 2000. do 2016. godine i uspoređeni su s brojem umrlih od virusa Covid-19 do 4. travnja

Koronavirus je smrtonosniji u zonama u kojima je zagađenost zraka sa sitnim česticama veća, proizlazi i iz istraživanja provedenog na sveučilištu u Harvardu. Istraživanje je provela talijanska znanstvenica profesorica biostatistike na Harvardu Francesca Dominici.

- Otkrili smo kako je na duže razdoblje dovoljna razlika od jednog mikrograma više od prosječnih PM 2,5 u zraku da se mortalitet od koronavirusa povećao za 15 posto, objasnila je Dominici u telefonskom razgovoru za Corriere della Sera. PM 2,5, zvane “fine čestice”, su zagađujuće mikročestice koje “proizvode” ispušni plinovi automobila, industrija itd., te mogu prodrijeti u pluća. Nije to prvi puta da se spominje kako zagađenost zraka utječe na širenje zaraze koronavirusa, a potvrda dolazi i iz izučavanja na Harvardu.

Uzeti su podaci u 3.000 američkih županija u kojima živi 98 posto stanovništva SAD-a od 2000. do 2016. godine i uspoređeni su s brojem umrlih od virusa Covid-19 do 4. travnja. Uz sva moguća statistička izučavanja i poravnavanja brojki s gustoćom stanovnika, društvenim statusom, postotkom pušača, obeziteta itd. došlo se do zaključka da ako jedna osoba desetljećima živi na prostoru gdje je zrak zagađen ima veću mogućnost da oboli.

- Znamo da predugo izlaganje mikročesticama izaziva upale pluća i kardiovaskularne probleme. I znamo da osobe s tim zdravstvenim problemima koje su zatim zaražene virusom Covid-19 imaju veći postotak smrtnosti, objašnjava Dominici, te dodaje kako je upravo Padska nizina jedno od najzagađenijih prostora u Europi i to bi moglo utjecati na veliki broj umrlih u Lombardiji.

Studija s Harvarda ne objašnjava, niti to želi, fiziološke i klimatske učinke na bolest koronavirusa, ali može biti korisna za one koji traže zdravstveni odgovor na epidemiju. Zagađeni prostori utječu na širenje broja oboljelih, a to znači, uz ostalo, da je fizička udaljenost među osobama na tim prostorima još važnija. Osim toga na tim prostorima treba pripremiti više zdravstvenih struktura nego na prostorima s čistim zrakom. Dominici kaže kako će, zajedno sa svojim timom istražitelja, nastaviti analizirati situaciju kako bi se pronašao što bolji zdravstveni odgovor na epidemiju.

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

Komentara 6

LI
liliZG
14:16 09.04.2020.

zagađeni zrak kompromitira dišne putove ljudi koji onda postaju prijemčiviji na viruse, bakterije i alergene ...to je bit...

NE
Neonacionalist
14:43 09.04.2020.

Sada se vidi koliko je naše vodstvo bilo dalekovidno i mudro pa smo se uspješno rješili većine industrije tj. izvora zagađenja i osigurali čisti zrak i okoliš .

MK
mksdk
14:37 09.04.2020.

Studija ne uzima u obzira da je crnačka populacija daleko ranjivija na virus od bjelačke. 30% crnaca u Chicagu daje 70% smrtnih slučajeva u tom gradu (trend se vidi u svim gradovima). Stoga, sve ovakve parcijalne studije su potpuno bezvrijedne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije