Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Odzvonilo bjeguncima iz zemlje u kojoj su osuđeni

zatvor
Reuters
29.01.2010.
u 14:33

- Do sada je za slanje osuđenika u zatvor u zemlji gdje se nalazi, a na zahtjev države u kojoj je osuđen, bio potreban bjegunčev pristanak. Sada ukidamo taj pristanak i svaka pravomoćno osuđena osoba, koja pobjegne u susjednu državu, bit će uhićena i odmah sprovedena u zatvor - objasnio je Halilagić.

BEOGRAD - Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska sljedećeg bi tjedna trebale potpisati izmijenjeni sporazum o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima, najavio je tajnik Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić, prenosi danas beogradski "Blic" pozivajući se na Srnu.

Dodao je da bi taj sporazum, koji omogućava izvršenje zatvorskih kazni za pravomoćno osuđene osobe s dvojnim državljanstvom koje su nakon izricanja presude u jednoj državi pobjegle u drugu, tijekom sljedećeg tjedna trebali potpisati ministri pravosuđa BiH Bariša Čolak, Srbije Snežana Malović i Hrvatske Ivan Šimonović.

- Do sada je za slanje osuđenika u zatvor u zemlji gdje se nalazi, a na zahtjev države u kojoj je osuđen, bio potreban bjegunčev pristanak. Sada ukidamo taj pristanak i svaka pravomoćno osuđena osoba, koja pobjegne u susjednu državu, bit će uhićena i odmah sprovedena u zatvor - objasnio je Halilagić.

Dodao da novi sporazum ne obuhvaća osobe koje nisu pravomoćno osuđene, a koje su pobjegle u jednu od ove tri države. Podsjetio je da je među takvima i Branimir Glavaš koji je, nakon što je u Hrvatskoj nepravomoćno osuđen na deset godina za ratni zločin, pobjegao u BiH.

U Hrvatskoj se, tvrdi Halilagić, između ostalih, kriju dvije osobe koje su za teška kaznena djela osuđene na devet odnosno deset godina zatvora. U bosansko-hercegovačkom ministarstvu pravosuđa navode da su nakon izricanja presude iz BiH pobjegle 282 osobe, od kojih se 106 nalazi u Hrvatskoj, stotinjak u Srbiji, 24 u Crnoj Gori, dok za 56 bjegunaca ovo ministarstvo nema podatke gdje se nalaze. U BiH se nalazi 46 osuđenika iz Hrvatske.

Ključne riječi

Komentara 5

MO
mozel
19:20 29.01.2010.

Glavaš nije išao u tuđu državu i pravio zločin nego je branija svoju zemlju od zločinaca.

BT
bili-tartuf
16:05 29.01.2010.

eko,..sada cé osudjenici procjeniti, di je \"komforniji\" zatvor...u kojoj drzavi, pa cé dobrovoljno se prijaviti....

OB
-obrisani-
14:40 29.01.2010.

vraca , nam se nas voljeni zlocinac- heroj GLAVONJA nazad... .ha ha ha ha ha ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije