Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje dodikoviću

Odvjetništvo ga tereti za prodaju robe na 'crno' i pranje novca

Braco, Dodiković, Vujašinović (1)
Dusan Mirkovic/PIXSELL
15.02.2013.
u 13:50

Glavna rasprava u ovom suđenju je završena iznošenjem obrane i završnih riječi tužitelja, optuženih i njihovih odvjetnika , a objava presude trebala bi biti u utorak.

Na Županijskom sudu Slavonski Brod, stalna služba u Požegi završava se suđenje Zoranu Dodikoviću, osnivaču i direktoru požeške tvrtke Braco d.o.o., vlasniku najvećeg maloprodajnog lanaca trgovina u Požeštini, djelatniku tvrtke Milanu Vujasinoviću i tvrtki Braco kao pravnoj osobi. Svima im se na teret stavlja kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, a Dodikoviću još i kazneno djelo pranja novca.

Glavna rasprava u ovom suđenju je završena iznošenjem obrane i završnih riječi tužitelja, optuženih i njihovih odvjetnika , a objava presude trebala bi biti u utorak.

Božena Jurković, županijska državna odvjetnica u završnoj riječi istaknula je da se tijekom suđenja dokazala krivica svim optuženima i to kroz iskaz svjedoka, financijsko - knjigovodstveno vještačenje te druge pribavljene dokumente. Zoranu Dodikoviću zvanom Braco stavlja se na teret da je u svojim u svojim prodavaonicama organizirao prodaju robe na crno. Taj omjer u zadnjih godina bio je čak jedna trećina u odnosu na robu koja se prodavala legalno. Tako dobiven novac zadržavao je za sebe, a kako bi prikrio to kazneno djelo, novac je ulagao u kupnju ili gradnju nekretnina koje je potom zadržavao ili prenosio na članove obitelji i djelatnike tvrtke.

–Opće je poznato u svijetu da se novac najlakše \'pere\' kroz građevinarstvo – utvrdila je državna odvjetnica. Na ovaj način, dodala je, pribavljena je imovinsku korist od najmanje 3,7 milijuna kuna, a državni proračun je oštećen za 2,4 milijuna kuna.

Dodiković je inače imao 53 prodavaonice od kojih je dio bio pokretni, a kupio je ili sagradio dvadesetak za odvjetništvo spornih nekretnina.

Željko Damjanac, odvjetnik Zorana Dodikovića, kroz iznošenje obrane i završne riječi pokušao je dokazati njegovu nevinost, odnosno da nije počinio ni jedno kazneno djelo.

–Knjigovodstveno vještačenje ne može biti vjerodostojno jer se ono temelji na pretpostavkama, a tako nešto Zakon zabranjuje. Osim toga ni iskazi svjedoka ne mogu biti vjerodostojni jer se s njima u tijeku postupka Odvjetništvo nagodilo. Mi kažemo da nije bilo ni djela pranja novca jer se radi o tako malim iznosima da se tako nešto nije moglo ostvariti – objasnio je Damjanac. I drugooptuženi kao i predstavnik pravne osobe, tvrtke Braco, odbacili su mogućnost počinjenja kaznenog djela. 

>> Poduzetnik Dodiković bogatio se prodajom robe \'na crno\'

>> Prodavao robu na crno, a novac potom prao kupnjom nekretnina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije