Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Haaška presuda

Odvjetnik Mikuličić: Ima mesa za kontraargumentiranje presude

haag (1)
Davor Puklavec/PIXSELL
20.04.2011.
u 18:52

Za nas su najbitniji sučeljavanje s prošlošću i autentičnost dokumenata, rekao je Žarko Puhovski.

Goran Mikuličić, Žarko Puhovski, Zoran Pusić i Ivica Đikić vodili su glavnu riječ na javnoj tribini u Kući ljudskih prava pod nazivom "Društveni odjeci i pravosudne konzekvence prvostupanjske haaške presude u predmetu Gotovina, Čermak, Markač".

– Hrvatska je izgleda nespremna suočiti se s prošlošću. Jasno je da je presuda puna dvojbenih stvari, ali jednostavno nije istina da je država nastala na zločinu – rekao je Žarko Puhovski.

Naglasio je da obrani, bez uplitanja diplomacije, treba dopustiti da nastavi raditi svoj posao kako god zna i umije.

– Za nas je najbitnije sučeljavanje s prošlošću i jesu li svi dokumenti autentični – poručio je.

Svi sugovornici složili su se – od borbe neće odustati i sve nade polažu u "drugo poluvrijeme".

– Smatramo da postoji dovoljno mesa za ozbiljno kontraargumentiranje presude. Nadamo se da će žalbeno vijeće to shvatiti, a da politički utjecaji neće utjecati na njihovu odluku – rekao je odvjetnik Goran Mikuličić.

Komentara 37

US
usora1
09:55 21.04.2011.

Problem ovako sramotne presude je u datomu za koji je tuziteljstvo i podiglo optuznicu 30.07.1995. ovdje tuziteljstvo pa i sud svijesno manipulira dogadjajima odnosno mijenja povijest i ulogu Domovinskig rata Njih ne interesuju dogadjaji koji su doveli do rata njhjh interesuje samo od odredjenog datuma sto je Notorna diskriminacija cijele povijesti. to vam je kao kada vam dodje susijed sa svojom obitelji naoruzan do zuba da vas otijera sa vaseg posijeda i dijelimicno uspije u tome a vi se sklonite u jednoj kucici na kraju vaseg posijeda i nakon nekoliko dana izvedete protuudar i povratite svoj posijed natrag a pri tom strada vas susijed. nakon toga dobijete kaznu od 24 godine samo zato sto tuzitelja ne interesuje uzrok nego vrijeme kada ste vi poceli protuudar. naravmo da je ovo apsurd zanislite da se medjunarodna zajednica prilikom sudjenja Hitleru bavila od sastenka na JALTI mozete si zamisliti kakva bi tada presuda bila tada bi Hitler bio onaj sto se brani a ne agresor i zlocinac a saveznici bi bili zlocinci. Dakle promijeniti datum opruznice na pocetak rata Franjo Rastigorac Austrija

UT
utatica
19:03 20.04.2011.

ko pita za argumente! Domazet je jasno rekao preksinoć da je razgovor kojim terete Tuđmana završio Tuđmanoivm upozorenjem da se zločini ne smijzu dogoditi jer Britanci jedva čekaju da pogriješimo, no to nije uzeot u obzir već je izavađena iz konteksta rečenica gdje Tuđman govori o čišćenju nepriajtlejiski snaga. u Europi i svijetu vlada zakon jačega, to bi sad već svima terbalo postati jasno, pravde nema i valja se suprostavljati bjelosvjetskoj klateži na sve načine a ne poslušno ispunjavati njihove zahtjeve i naravno nadati se da će njih viša sila satrti. Meni se smrknulo kad je onaj govnar britanac savjetovao našoj vladi da bi trebala prihvatiti presudu jer je to bolje za nas. Zamislite tu bahatost, lažno vas optuže (državu) za etničko čišćenje i onda vam savjetuju da se ne branite. Vlada umjesto da odmah krene s prosvjednom notom kokošica to odšuti!

BA
baraskada
08:34 21.04.2011.

nitko od ovih vertikala (zla) ne govori o bitnom, o srži cijele presude a to su dvije rečenice: \"U takvom manipuliranju masovnim percepcijama mediji i medijski cirkusi igraju glavnu ulogu. Pri tome su \"hrvatski\" mediji, taktički se povlačeći pred valom narodnog ogorčenja zbog očigledno nepravedne presude, uložili veliki napor da narodnu kralježnicu odvoje od narodnog tijela. Zdušno naime podupiru konstrukciju o velekrivnji predsjednika Tuđmana i potrebi kontinuiteta hrvatske države u svom sadašnjem podaničkom izdanju. U tome je najizravniji JL od 16.travnja svojim naslovima \"Nije riječ o presudi Hrvatskoj nego o presudi Tuđmanu\" i \"Rat u Hrvatskoj je sukob dva zločinačka pothvata koje su provodili Tuđman i Milošević\". Ostali mediji su nešto suptilniji. U tome se ističe „ključna rečenica\" kojom HTV i VL predstavljaju optužbu i osudu F. Tuđmana. Dnevnik HTV-a 15. travnja nam u 12-oj minuti govori predsjednikovim glasom i slikom (te tekstom u prozorčiću za one koji bi mogli prečuti) : • ...„Da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu, odnosno što nećemo zahvatiti da mora kapitulirati u nekoliko dana.\" VL-a od 16. travnja „nezavisno\" ponavlja isti tekst kao i Dnevnik. Navedeni tekst je identičan onom u \"transkriptu\" koji je ovaj portal svojevremeno objavio i analizirao u cijelosti (vidjeti poveznice u prilogu). Nema što, tekst je genocidan, jedino što malo čudno zvuči riječ „kapitulirati\" kada Predsjednik navodno govori o civilima. Još čudnije je međutim da u skraćenoj verziji presude, koju je pročitao sudac Orie, a o kojoj Dnevnik i VL izvještavaju, navedene rečenice uopće nema. To nas je ponukalo da pregledamo integralni tekst presude. Tu smo na str. 994 našli medijatiziranu rečenicu iz \"transkripta\", ali odmah slijedi i citat Predsjednika koji je do kraja objašnjava (u našem prijevodu s engleskog): • „...nanijeti tako teške udarce u nekoliko pravaca da se srpske snage više ne će moći oporaviti nego će morati kapitulirati...\" Presuda, koliko god je nepravedna, precizira dakle ključnu rečenicu Dnevnika i VL-a, kojima oni \"Oluju\" pretvaraju u zločinački pothvat. Naime, ovu rečenicu može izreći glavni zapovjednik vojne akcije u vojnom sukobu s vojnim snagama pobunjenika na teritoriju međunarodno priznate države. Navedena formulacija presude itekako je važna za rušenje teze o zločinačkom pothvatu jer druga rečenica precizira prvu i ne ostavlja ni najmanju sumnju o značenju riječi \"kapitulirati\" u obje rečenice. Selektivno pak prenošenje jedne od dvije ključne rečenice presude potpuno diskreditira vodeće \"hrvatske\" medije kao zaštitnike hrvatskih nacionalnih interesa.\" Zašto se nitko od ovih ne očituje o ovim rečenicama i stvarnom smislu izgovorenog na Brijunskom sastanku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije