Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ordinacija na sudu

Odvjetnici ginekologa tražili da se javnost isključi iz suđenja

aleksandar jukić
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/6
05.11.2010.
u 09:20

Sedomircu ginekologa optužnica tereti da su prekidali neželjene, ali uredne trudnoće tražeći od 600 do 2000 kuna, a obavljene pobačaje nisu evidentirali

Na varaždinskome Općinskom sudu danas je počelo suđenje sedmorici ginekologa iz Varaždina, Koprivnice i Bjelovara koji su 19. listopada ove godine uhićeni u operaciji Ordinacija. Svi uhićeni, blijedi i vidljivo mršaviji, osim dr. Aleksandra Jukića koji se brani sa slobode, na suđenje su privedeni u lisičinama i u pratnji pravosudnih policajaca kao najveći zločinci.

Već na samom početku sutkinja Mirna Mavriček isključila je javnost iz suđenja na osnovi prijedloga optužbe te braniteljice peto optuženoga Pavla Perkovića, a čemu se protivio branitelj četvrto optuženog Zorana Pitnera, radi zaštite svjedoka. Ginekolozi na optuženičkoj klupi danas su upoznati s optužnim aktom, a očitovali su se o krivnji, te su predloženi dokazni prijedlozi.

Neki od optuženika odlučili su iznijeti i svoju obranu, pa je suđenje potrajalo i izvan radnog vremena suda. Ako netko od njih prizna krivnju, prema riječima glasnogovornice Općinskog suda Tanje Novak Premec, više neće biti razloga za njegov pritvor.

- Suđenje će se nastaviti u ponedjeljak i utorak ispitivanjem svjedoka, a potom u prosincu. Duljina sudskog postupka ovisit će o dostupnosti i odzivu svjedoka na rasprave - doznajemo od glasnogovornice Tanje Novak Premec. Branitelji optuženih ni u stanci za ručak nisu htjeli davati izjave za javnost s obrazloženjem da ih obvezuje zakon šutnje s obzirom na tajnost rasprave. Predviđeno je da će u raspravama biti saslušano više od 50-ak svjedoka.

Sedmorica ginekologa optužnim se prijedlogom terete da su od jeseni 2007. do rujna 2010. godine više trudnica, na njihov zahtjev ili uz posredovanje ginekologa Nevena Hećimovića i Cvjetka Čandrlića, prekidali neželjene, ali uredne trudnoće tražeći od 600 do 2000 kuna. Izdavali su uputnice u koje su upisivali lažne dijagnoze, a obavljene pobačaje nisu evidentirali u službenoj dokumentaciji te tako zaradili 56.630 kuna, a bolnicu oštetili za 52.000.

Zoran Pitner, donedavni voditelj Odjela za ginekologiju i porodništvo varaždinske Opće bolnice, ginekolozi Davor Fara, Aleksandar Jukić te dr. Oskar Kirchbaum, svi iz varaždinske bolnice, Neven Hećimović iz Koprivnice te Pavao Perković i Cvjetko Čandrlić koji su radili u Bjelovaru, osumnjičeni su za čak 101 kazneno djelo.

Optužnim je prijedlogom odvjetništvo predložilo najveću kaznu za dr. Zorana Pitnera od čak četiri godine i šest mjeseci, potom za dr. Davora Faru četiri godine, dr. Kirchbauma tri godine i šest mjeseci, dr. Pavla Perkovića godinu i osam mjeseci, za dr. Nevena Hećimovića godinu i šest mjeseci te za dr. Aleksandra Jukića i dr. Cvjetka Čandrlića po godinu i dva mjeseca zatvora. Predloženo je i oduzimanje imovine koju su protupravno stekli uz  zabranu obavljanja zvanja.

Komentara 2

LU
Lukrecija
10:38 05.11.2010.

Pozdrav ginekolozima iz Varaždina! Varaždin je ostao bez najboljih ginekologa. Ako su i uzimali novac uzeli su od državnih lopova koji su ukrali puno puno više. Kad ovaj cirkus završi oni budu i dalje omiljeni doktori sa velikim brojem pacijentica.a. Gospodo drži te se!!!!!

MA
marioneta
17:49 09.11.2010.

Ovo je zbljia cirkus...valjda će se i saznati na kraju tko je organizator svega toga, jer dragi moji provjerite si svi račune kad nakon hospitalizacije idete doma, pa ćete vidjeti koliko su ti računi napuhani....po tome bi SVI šefovi bolničkih odjela bili u lisičinama...!! Žao mi je tih ljudi !!! Nisu oni nikog tjerali na abortuse,već je prava sreća kad netko ide na abortus da se to stručno napravi!!!A ne da se poslije godinama liječe komplikacije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije