Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strani jezici

Odraslima je kriza više srezala jezike nego djeci

'22.09.2010., Hallerova aleja, Varazdin, Reportaza o skolama stranih jezika u Varazdinu, skola stranih jezika Ziger Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
22.09.2010.
u 17:05

U Školi stranih jezika "Žiger" nije smanjena prodaja udžbenika, kao što je u knjižarama

Završili su upisi u škole stranih jezika u gradu, no još ima mjesta i za početnike i za one koji znanje jezika žele usavršiti.

Iako je gospodarska kriza i u toj djelatnosti uzela svoj danak, Jasenka Šimunić, vlasnica Škole stranih jezika "Šimunić", i Irena Žiger, vlasnica Škole stranih jezika "Žiger", kažu da su zadovoljne odzivom Varaždinaca.

- Ako pogledam broj novoupisanih polaznika, čak 20 posto veći nego lani u istom razdoblju - kaže Irena Žiger.

Dodaje da im najveći problem stvaraju tvrtke jer još nisu patile dug za prošlu godinu.

- Neke su tvrtke odustale od tečajeva za svoje zapsolenijke i mislim da je loše što u tom dijelu smanjuju troškove - ističe Irena Žiger. No, kaže da je bolje i to nego da nastave suradnju, a na kraju ne plate.

Da je kriza, kaže, najviše osjećaju roditelji, no bez obzira na to svi nastoje djeci platiti učenje stranog jezika. Žalosti je što su neka djeca morala odustati od učenja stranih jezika u njihovoj školi jer su im roditelji ostali bez posla.

- Takvih je slučajeva, na sreću, malo, ali njima ne pomaže ni obročna otplata jer novaca za to jednostavno nemaju - kaže Irena Žiger.

Oni pak koji su se i ove godine odlučili na učenje engleskog, francuskog, njemačkog, talijanskog, španjolskog i nizozemskog jezika, udžbenike i priručnike za tečajeve kupuju u njihovoj knjižari. Prodaja je, kažu, kao i prijašnjih godina.

Slično je i u Školi stranih jezika "Šimunić". Obje škole imaju dvadesetogodišnju tradiciju, kvalitetne predavače i svake godine ponude nešto novo. U Školi stranih jezika "Šimunić" prvi krug upisa završio je i višegodišnji polaznici počeli su s nastavom početkom rujna, a novoupisani polaznici početnih stupnjeva baš počinju s predavanjima. No, upisi traju do kraja studenoga, pa će tada imati konačne brojke, a sada i oni, kao i sve škole, imaju jasan popis dužnika i znaju da je dio polaznika odustao zbog neimaštine.

- Pa ipak od ove godine uz engleski, njemački, francuski, talijanski, španjolski i poljski u našoj školi može se naučiti i japanski jezik - kaže Jasenka Šimunić dodavši da detalje u vezi s upisom, cijenu i termine tečajeva imaju na web stranici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije