Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brže do zdravlja

Odobreno sedam novih timova, slijedi potraga za liječnicima

bolnica
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
18.02.2011.
u 11:03

- Najsretniji sam čovjek na svijetu! Koliko sam samo pisama napisao tražeći da se u Prelogu otvori Hitna pomoć, a sad sam i to dočekao - kaže umirovljenik Pavao Marđetko

- Najsretniji sam čovjek na svijetu! Koliko sam samo pisama napisao tražeći da se u Prelogu otvori Hitna pomoć, a sad sam i to dočekao. Lani sam pisao i ministru Milinoviću, koji mi je odgovorio da će se pobrinuti za ravnomjernu pokrivenost i dostupnost pacijentima - ne krije zadovoljstvo umirovljenik Pavao Marđetko (71), kojeg bi mogli pozvati da prereže vrpcu na otvorenju punkta Hitne medicinske pomoći u Prelogu.

U 20 godina napisao je na desetke javih pisama o temama iz zdravstva, a najčešće o hitnoj pomoći u njegovu gradu. Sretan je jer umjesto osam, Zavod za hitnu medicinu u Međimurskoj županiji imat će 15 timova, a umjesto jednog, Međimurcima će na raspolaganju biti dva punkta hitne medicinske pomoći. Potvrđeno je to u reformi hitne medicinske pomoći i novoj mreži ustanova koje je predstavio ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović.

- Trebat će zaposliti i liječnike kojih nedostaje na tržištu rada. Varaždinska županija izgubila je pet timova, pa se pregovara da liječnici dođu raditi u Čakovec i Prelog. Osim toga, na šestoj godini studija medicine imamo šestero mladih iz Međimurja kojima ćemo ponuditi posao - kaže pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine Lidija Bijelić.

U Prelogu već postoji prostor u ambulanti u kojem će, nakon manjih građevinskih preinaka, useliti liječnici i tehničko osoblje. Zamjenik župana Matija Posavec kaže da je Međimurska županija među prvima osnovala Zavod za hitnu medicinu, a lobiranja su trajala dva mjeseca.

- Uspjeli smo argumentirati prijedlog koji je ministar i prihvatio - ističe Posavec.

Hitna medicina u Međimurju raspolagat će s nešto više od tri milijuna kuna većim proračunom. Umjesto 6,4 milijuna kuna, dobivat će 9,5 milijuna kuna. Kriteriji za novu mrežu bili su broj stanovnika, gustoća naseljenosti i cestovne mreže, kvaliteta cestovne infrastrukture i udaljenost od bolnice. Cilj Ministarstva zdravstva je da se u pet godina postigne standard prema kojem će pacijent hitnu pomoć u gradu dobiti u roku od 10 minuta od poziva, a na selu za 20 minuta. Potrebna pomoć u hitnom bolničkom prijamu dobit će unutar jednog sata. Najavljena je i nabava suvremeno opremljenih vozila, a najmanje jedno bi, sa satelitskom navigacijom, trebalo stići i u Prelog. Koliko će timova raditi u Prelogu, još se točno ne zna, no za 24-satno pokrivanje trebat će ih najmanje četiri.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije