Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVJERENSTVO ZA BORBENU ESKADRILU

Odgovornost podijeljena, na čelo Plenković stavio Frku-Petešića, MORH viceadmirala Hranja

Američki vojni zrakoplovi F-16 sletjeli u vojarnu na Plesu
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/5
05.07.2019.
u 06:33

Tu su i šefovi sigurnosno-obavještajnih službi, Plenkovićev “crni labud” Kopal, a iz MORH-a i glavnog stožera 4 su člana, ostali stižu iz vladinih ministarstava i sabora RH

Nakon što su državni i vojni vrh dobili zajedničku potporu vladajućih i oporbe na saborskom Odboru za obranu, Vlada je donijela odluku o osnivanju Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona. Politički su se, dakle, svi u državi još jednom složili da Hrvatska treba očuvati sposobnost zaštite zračnog prostora vlastitim borbenim avionima.

Jednaku je potporu imao i projekt nabave 12 izraelskih F-16 Baraka, koji je, zbog otpora Washingtona i proizvođača Lockheed Martina, propao u siječnju 2019. Ekipa MORH-a i ministar obrane Damir Krstičević dobili su drugu priliku da nabave eskadrilu, no ovaj put taj je posao “multidisciplinaran”, a MORH nije više samostalan. Vlada je imenovala dva supredsjedatelja povjerenstva, Zvonimira Frku-Petešića, predstojnika kabineta premijera Andreja Plenkovića, te viceadmirala Roberta Hranja, direktora Glavnog stožera OSRH.

Frka-Petešić osobni je odabir premijera, tako da će on u svakom trenutku imati puni pregled. Viceadmiral Hranj, pak, jedan je od najperspektivnijih visokih časnika Hrvatske vojske. Povjerenstvo ima 16 članova. Iz Ureda predsjednice stiže Zrinko Petener, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost, tu je i predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan (SDP) te potpredsjednik Odbora Anđelko Stričak (HDZ).

Članovi povjerenstva su i šefovi obavještajno-sigurnosnog aparata Daniel Markić, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), Ivica Kinder, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), te Maja Čavlović, predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS).

Plenković je u povjerenstvo poslao još jednog svog čovjeka, Roberta Kopala, no to nije sve, iz Vlade dolazi i Ivona Ferenčić, zamjenica glavne tajnice Vlade. Iz Ministarstva financija u povjerenstvo stiže Ivana Jakir-Bajo, pomoćnica ministra. Ona je iz najužeg tima Zdravka Marića, glavna je državna rizničarka. Važan je oslonac ministru za izvršenje državnog proračuna. Ministarstvo vanjskih poslova poslalo je Vicu Skračića, karijernog diplomata koji je u MVP-u od 1992. RH je predstavljao i u Washingtonu i UN-u.

I iz Ministarstva gospodarstva stiže iskusni kadar, Zvonimir Novak, pomoćnik ministra, čiji su poslovi industrija, pa tako i vojna industrija. Ostali dio povjerenstva čine vojnici, brigadni general Mato Mikić, koji je zapovjednik HRZ-a, pa brigadir Davor Tretinjak iz Samostalne službe za upravljanje projektima Ministarstva obrane, koji je bio i na čelu prethodnog Krstičevićeva povjerenstva, dakle osoba je kontinuiteta.

Tu je i brigadir Željko Ninić iz MORH-a. Povjerenstvo, uz zadatak provedbe postupka nabave aviona, treba pronaći i moguće opcije za obuku pilota. Odgovornosti su pomno raspoređene, ostaje vidjeti može li takav “šareni” sastav biti i učinkovit kad je nabava aviona u pitanju.

Piloti kanadera oduševili kupače manevrima uzimanja vode

Komentara 58

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
07:48 05.07.2019.

potrebna je 1 milijarda dolara za racionalnu opciju. ocekujem tu odluku, jer ako se moglo spalit 14 milijardi kn u rijeckim brodogradilistima, ima bogami i za ovo.

LJ
Ljubav1
07:28 05.07.2019.

Za $500 mil. kojih oni forsiraju nista pametno se ne moze nabaviti. Treba platiti postenu cifru i bit miran 30 godina sa novijim avionima.

Avatar Untouchable
Untouchable
07:56 05.07.2019.

Neka Kmeri cvile

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije