Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAŠNJENA ODLUKA

Odgođeno ročište, slučaj optuženih Hrvata prebačen na viši sud: 'To je za njihovu dobrobit'

Odgođeno ročište Hrvatima uhićenima u Zambiji, već danas bi mogli biti pušteni iz pritvora
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
22.02.2023.
u 09:40

Odluku o prebacivanju slučaja odobrila je sutkinja Visokog suda Yvonne Chembe, dok je sutkinja Općinskog suda Jennifer Bwalya vodila predmet na nižem sudu. Prvotni datum ročišta trebao je biti 1. ožujka, no odgođeno je

Slučaj u kojem se tereti osmero Hrvata za trgovinu djecom službeno se prebacuje s Općinskog na Visoki sud u Zambiji, odobrio je Visoki sud ovu odluku na zahtjev Republike Zambije. 

Odluku o prebacivanju slučaja odobrila je sutkinja Visokog suda Yvonne Chembe, doznaju 24sata, dok je sutkinja Općinskog suda Jennifer Bwalya vodila predmet na nižem sudu. Prvotni datum ročišta trebao je biti 1. ožujka, no to je odgođeno za kasnije, no nije poznato kada 

Inače, Zambija je ranije podnijela zahtjev Visokom sudu da se cijeli slučaj prebaci na taj sud.

– Zambijske vlasti zatražile su prebacivanje slučaja na Visoki sud zbog toga što je ovaj slučaj privukao široku pozornost, kako u cijeloj zemlji tako i na međunarodnoj razini, te bi bilo prikladno da se stvar sasluša pred Visokim sudom – stoji u objašnjenju zahtjeva. 

Zahtjev je uputio pomoćnik imigracijskog službenika Kombe Sakeni koji je također u izjavi u zahtjevu rekao kako je ''neizbježno da će zakoni Republike Hrvatske i DR Konga biti predmet razmatranja tijekom rasprave na suđenju. 

– Dio dokaza u ovom predmetu dotiče se komunikacije upućene suverenoj državi, to jest DR Kongu, i moguće je da bi predmet mogao biti od međunarodnog interesa. Slučaj uključuje i četvero djece na čiju će sudbinu utjecati ishod ovog predmeta – pojasnio je.

– Od odvjetnika pouzdano sam obaviješten da ovaj sud ima nadležnost saslušati ovaj zahtjev i da je predmet taj u kojem ovaj časni sud može iskoristiti svoju nadležnost da naredi da se tuženima sudi pred ovim sudom – dodao je, navodeći kako je taj zahtjev na opću dobrobit stranaka. 

>> VIDEO Hrvatski političari otkrili tko će kupiti državne obveznice, a tko mora ipak prvo pitati ženu

Ključne riječi

Komentara 28

ST
StariSokol
10:46 22.02.2023.

Jučer toliko prljavih komentara u medijima na račun Pernara da to nije normalno. On je rasist i ljubimac robovlasnika. Šta misle ti novinari kada se gledaju u ogledalu. Umjesto da se podrži Pernara da istjera pravdu u Htvatskoj i da uništi bazu šverca u Zlataru i Varaždinu kad ono udri po njemu. Lijepa smo država. Tko normalan može pomisliti da je ta situacija u Zambiji čista. Njih osmero idu u Zambiju sa unapred spremnim putovnicama za djecu iz DR Konga koju nisu vidjeli. Umjesto da tu djecu preuzmu u Kongu njima netko tu djecu krijumčari u Zambiju. Bogu hvala da je Zambija pravna država pa je taj pokušaj krijumčarenja spriječila. I sad si ti misli da su ta djeca Hrvatski građani iako kupljeni na crno. Tako tumaće naše vlasti.

TN
Tamo Neko
10:13 22.02.2023.

Evo što kaže Ivan Pernar kojeg svi u trgovinu djecom umreženi mediji neprestano blate: "Po informacijama koje imam bit ću svjedok u ovom slučaju, "mali" problem koji se pojavio jest taj što oni smatraju da su vijećnik Možemo i njegova družina dio puno veće mreže trgovaca djecom, da se radi o velikom novcu i da je ugrožen moj život. To po mom sudu objašnjava spregu politike i medija koji čine sve u tome da me diskreditiraju, međutim, jedini način na koji me mogu spriječiti od svjedočenja je da me ubiju. Ako budem ubijen želim da znate tko je to učinio. PS: suicid isto ne dolazi u obzir"

Avatar Miloradova pudlica
Miloradova pudlica
10:44 22.02.2023.

Još malo zambijskog roštiljanja. Taman da ih se fino preprži da budu spremni sve reći o pedofilskoj mafiji na relaciji Zlatar-Banski dvori-Možemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije