Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'O SVEMU TREBA VODITI RAČUNA'

Policija i USKOK provode tajne izvide u slučaju Zambija; Božinović: Vrlo je to specifičan slučaj

Zambija: Hrvati pušteni da se brane sa slobode, zabranjeno im iza?i iz države
Foto: Stringer/PIXSELL
1/8
20.02.2023.
u 13:39

Ministri Davor Božinović i Branko Bačić u Sisku su odgovarali na pitanja o aktualnim događajima o situaciji Hrvata u Zambiji te obnove potresom pogođenih područja i zbrinjavanja otpada

„Vrlo je to specifičan slučaj. Međuresorna skupina radi, a što se MUP-a tiče,  policija u koordinaciji sa USKOK-om provodi izvide. Radi se o vrlo osjetljivom pitanju, obzirom da uključuje ranjivu populaciju, tj. djecu. O svemu tome treba voditi računa. Dakle, izvidi u koordinaciji sa USKOK-om se provode, i oni su tajni. „ – rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Sisku na novinarsko pitanje vezano uz situaciju u Zambiji i slučaj osmero hrvatskih državljana koji se nalaze u pritvoru uz optužbe za trgovinu djecom „Sigurno da hrvatskim državljanima tamo nije lako no sama situacija je vrlo specifična.

Vjerujem da oni imaju svu potrebnu konzularnu zaštitu. Sudski postupak je u drugoj državi, a konzularna zaštita se uvijek podrazumijeva i sigurno je da svi daju sve što mogu. No, od prvog dana je jasno da ovaj slučaj nije jednostavan.“ – dodao je Božinović u Sisku.

On je, zajedno s ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem u Sisačko-moslavačkoj županiji  predao na uporabu zgradu na Trgu bana Josipa Jelačića 6, za koju će županija sada preuzeti i obnovu, koja se financira novcem iz Fonda solidarnosti. Država je prepustila Županiji i  15 državnih stanova  - u Glini, Dvoru, Gvozdu, Topuskom, Jasenovcu i Hrvatskoj Kostajnici. Te državne stanove županija će opremiti te će raspisati javni poziv njihovo korištenje pri čemu će prioritet imati obitelji  koje se od potresa nalaze u stambenim kontejnerima.

Ministar Bačić potvrdio je novinarima najavu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade kojom će se subvencionirati najam stanova za mlade obitelji i studente. „Središnji državni ured za demografiju i mlade je donio program sufinanciranja najma za mlade obitelji. Temeljem tog programa će se omogućiti, a za što su osigurana sredstva u proračunu, sufinanciranje najma za mlade obitelji te studente u mjestu gdje studiraju, i gdje cijene najma prelaze određene iznose. Tada će država „uskakati“ sa određenim iznosom koji će se utvrditi sukladno tržišnim cijenama najma. Bačić ne smatra da će ta mjera podići cijene najma.

„ Čuli smo često primjedbe kako  subvencioniranje stambenih kredita diže cijene nekretnina na tržištu, ali se pokazalo da u 30 godina u Hrvatskoj nije bilo povoljnijeg modela od ovog za kupnju stana mladim obiteljima. Mi smo dvojili ove godine hoćemo li nastaviti s tom mjerom obzirom da, ulaskom RH u EU, raste cijena kvadrata stambenog prostora u Hrvatskoj, ali obzirom da je taj model od 2011. do danas koristilo gotovo 20.000 obitelji, ocijenili smo da je korist i svrsishodnost  tog modela i dalje prioritet. Nastavili smo, ali radimo novu strategiju stanogradnje i stanovanja u RH koja će obuhvatiti i pitanje najma i odnosa prema modelu subvencioniranja stambenih kredita i rješavanju zaštićenih najmoprimaca.  – rekao je Bačić koji se dotakao i problema sa zbrinjavanjem troske na odlagalištu u Biljanama Donjim, a za što je sud EU još jednom tužio Hrvatsku zbog neispunjavanja obveza zbrinjavanja tog otpada.

 

„Vidjet ćemo u dogovoru s Fonom za zaštitu okoliša kako ćemo krenuti u rješavanje te troske. Bila je dugo dilema i studije koje su pokušale pokazati kako se radi o sirovini, a ne o otpadu jer je to bitna razlika u modelu zbrinjavanja velike količine tog, ipak, otpada na kraju. U dogovoru s resornim ministarstvom gospodarstva i Fondom za zaštitu okoliša napravit ćemo model kako tu količinu otpada ukloniti iz tog prostora i naći najpovoljniju lokaciju koju bi onda sanirali s tim otpadom. Rješenje ćemo predstaviti kad sa sigurnošću nađemo lokaciju gdje će se taj otpad zbrinuti i sanirati. „ – rekao je ministar Bačić.

>> VIDEO:  Pernar na putu za Zambiju: 'Dat ću sve od sebe da odradim svoju zadaću profesionalno'

Komentara 27

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
14:48 20.02.2023.

Kako to da nitko nije objavio tko je majka Azre Imamović Subošić, te ime očuha, ustavnog suca? Ako je to javna tajna među običnim ljudima, kako to da o tome ne pišu javna glasila? Npr. o roditeljima onog Škugora smo saznali sve pikanterije.

Avatar Carbonado
Carbonado
14:38 20.02.2023.

Vrlo specifičan slučaj, Božinoviću? S obzirom da u RH imamo stotinjak (brojke variraju) djece iz DR Kongo, nije to specifičan slučaj nego sad već ustaljena praksa, da ne kažem tradicija.

BA
barbaizamerike
15:06 20.02.2023.

mene zanima zasto djeca od hrvata u USA cekaju 2 godine da dobiju hrvatsko drzavljanstvo a ova djeca iz afrike koja nemaju veze sa hr dobiju drzavljanstvo da usvojitelje nisu niti vidjela moj prijatelj ovdje u usa iso da usvojii napustenog psa lutalicu i moro ispuniti formulare i onda iso upoznati psa da vide hoce li kliknuti i tek su mu ga onda dali ja postavljam pitanje nadleznima zasto je za hrvate iz usa taj proces dug iako su oba roditelja hrvati i imaju hrvatsko drzavljanstvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije