Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manipuliranje ambalažom

Odgođen početak suđenja “kraljici PET ambalaže”

07.07.2016., Zagreb - Na Zupanijskom sudu zapocelo je sudjenje Barbari Besenic i skupini optuzenika koji se terete da su Fond za zastitu okolisa ostetili za oko 130 milijuna kuna.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
08.07.2016.
u 00:15

Barbara Bešenić i ostali terete se da su manipuliranjem s PET ambalažom oštetili Fond za zaštitu okoliša

Zbog nedolaska Dražena Kovača (46), kojem je u međuvremenu određen istražni zatvor te je za njim raspisana tjeralica, jučer je na zagrebačkom Županijskom sudu odgođen početak suđenja Barbari Bešenić (72), ženi kojoj su mediji dodijeli titulu “kraljice PET ambalaže”, i njezinim suoptuženicima. Na optuženičkoj klupi, osim Kovača i Barbare Bešenić, još sjede Krunoslav Bešenić (52), sin Barbare Bešenić, Dragan Mijoč (47), Miho Zrnić Marinović (60) i Vinko Mladineo (74), a optužene su i tri pravne osobe.

Što se tiče Kovača, njemu je istražni zatvor određen jer je prekršio mjeru opreza. Naime, imao se obvezu svakog prvog ponedjeljka javljati policiji, a kako to nije činio, određen mu je istražni zatvor jer je prekršio uvjete jamstva. Njegova obrana tražila je da se mjera opreza opozove i sudsko vijeće je planiralo o njihovu zahtjevu odlučiti na jučerašnjem ročištu. No kako se Kovač nije pojavio, a izostanak nije ispričao, ostaje mu istražni zatvor u koji će biti prepraćen nakon što bude nađen. Ako ne bude pronađen, moguće je da se suđenje u odnosi na njega razdvoji.

Što se tiče navoda optužnice, koja je podignuta u listopadu 2013., USKOK optuženike tereti za štetu od 130 milijuna kuna. Prema optužnici, terete se da su se od 2006. do 2009. u Podrutama, Metkoviću i Zadru povezali u zločinačko udruženje čiji je cilj bio da kroz sustav prikupljanja PET ambalaže sebi i svojim trgovačkim društvima pribave znatnu imovinsku korist. Radilo se, navodi se u optužnici, o dobro osmišljenom sustavu u kojem se dvostruko naplaćivala PET ambalaža koja nije bila ni prikupljena ni predana koncesionaru. Na takav su način, tvrdi USKOK, optuženici oštetili Fond za zaštitu okoliša za najmanje 130 milijuna kuna.

Osim toga, Vinko Mladineo, koji je svojevremeno bio na čelu Fonda, tereti se da je Barbari Bešenić neosnovano oprostio dug od 1,3 milijuna kuna, za koliko je oštećen Fond. Protiv njega se na zagrebačkom Županijskom sudu već vode dva postupka.

Jedan je proizašao iz afere Fimi media i tu ga se tereti da je Fond oštetio za 1,7 milijuna kuna. U drugom je suoptužen s Mihom Zrnićem Marinovićem te se njih dvojicu u tom postupku tereti za štetu od oko 40 milijuna kuna.

Što se tiče trećeg suđenja u kojem je Mladineo suoptužen s Barbarom Bešenić i drugima, taj je postupak počeo u lipnju 2014. kada su svi optuženici zanijekali krivnju. Suđenje je trajalo određeno vrijeme, no onda je sutkinja kojoj je spis bio dodijeljen otišla raditi na Međunarodni sud na Kosovu pa je spis dobio drugi sudac i cijeli je postupak krenuo iz početka.

No kako je Barbara Bešenić imala ozbiljnih zdravstvenih problema jer je operirala kralježnicu, suđenje se nije micalo s mrtve točke pa je spis na koncu dodijeljen i trećem sucu. Barbara Bešenić vlasnica je tvrtke BBS, a poznata je i po raskošnom zdanju koje posjeduje u Zagorju

>> Da hrana ima ovakvu ambalažu, biste li je i dalje kupovali?

Komentara 4

Avatar Chupacabra
Chupacabra
11:54 08.07.2016.

Ima li drug Zmajlović, zvani "dragon of tower" išta s ovim?

Avatar raco
raco
08:36 08.07.2016.

nejde mi u glavu kako postupci mogu trajati godinama, majko mila, ako treba svaki tjedan bi bilo ročište, ali što se tu ima odlučivati 3-4-5 godina. Kazna mora biti brza, izvjesna i efikasna inače joj nema svrhe.

Avatar slaven0
slaven0
02:59 08.07.2016.

Jedina pozitivna stvar koju je Sanader napravio za ovu zemlju, povrat PET ambalaze...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije