Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi saziv

Odgađa se početak rada Komisije?

Ursula von der Leyen
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL
1/3
12.10.2019.
u 20:20

Sukob Pariza i Bruxellesa Francuski predsjednik okrivio je Ursulu von der Leyen zato što je Europski parlament odbio njegovu kandidatkinju za povjerenicu Sylviju Goulard

Novi saziv Europske komisije pod predsjedanjem Ursule von der Leyen teško da će biti spreman za početak rada 1. studenog, kako je bilo predviđeno, i vjerojatno će stupiti na dužnost s odgodom od barem mjesec dana. To je postao izgledan scenarij nakon što je Francuskinja Sylvie Goulard, kandidatkinja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za europsku povjerenicu, srušena nakon drugog saslušanja u Europskom parlamentu.

Jedan socijalist manje?

Prije nje u EP-u su srušeni i mađarski kandidat i rumunjska kandidatkinja, pa je Goulard treća koja je srušena, a svaki od njih troje politički je povezan s jednom od tri stranke koje čine vladajuću koaliciju u EP-u: Mađari su, iako suspendirani, povezani s pučanima, rumunjska kandidatkinja bila je iz obitelji socijalista, a Francuskinja je iz obitelji liberala. Kompletiranje nove Komisije sada komplicira i pad vlade u Rumunjskoj, što znači da bi europski socijalisti mogli izgubiti jedno mjesto u Komisiji, baš kad su se veselili da će u novoj Komisiji biti najviše njihovih povjerenika, 10, više i od povjerenika iz redova pučana, 9. Sada bi se to moglo okrenuti, što bi moglo izazvati nova nezadovoljstva u vladajućoj koaliciji u EP-u.

Francuski predsjednik Macron okrivio je Ursulu von der Leyen za ono što se dogodilo s njegovom kandidatkinjom Goulard. Ustvrdio je da mu je Von der Leyen zajamčila da je u razgovorima sa šefovima triju vladajućih klubova zastupnika u EP-u osigurala potporu za prolazak Goulard na saslušanju. Dvoje od tih šefova kluba, Manfred Weber iz pučana i Iratxe García Pérez iz socijalista i demokrata, odmah su demantirali da ih je Ursula von der Leyen unaprijed konzultirala o tome.

– Predložio sam tri imena predsjednici von der Leyen – rekao je Macron i dodao:

– Ona mi je rekla da od ta tri ponuđena imena želi Sylvie Goulard, jer je poznaje, jer je surađivala s njom dok su obje bile ministrice obrane, jer je bila odlična europarlamentarka, jer poznaje vrlo dobro sve teme, i tako dalje. Ne razumijem što se sada dogodilo. Ako izabrana predsjednica Komisije razgovara s troje predsjednika političkih skupina i ako se svi slože da je Goulard prihvatljiva, onda se to ne može na ovakav način mijenjati. Tako da mi treba vremena da shvatim, raspitat ću se – dodao je Macron.

Radila za Amerikance

Gospođa Goulard trebala je postati povjerenica za unutarnje tržište, ali europarlamentarci koji su je saslušavali nisu bili zadovoljni njezinim objašnjenjima i tome što je, za honorar od oko 10 tisuća eura mjesečno, radila za jedan američki think-tank institut u vrijeme dok je bila zastupnica u EP-u.

Svi zastupnici u EP-u trebali su na plenarnoj sjednici 23. listopada glasati o prihvaćanju cijelog novog saziva Europske komisije, odnosno svih 27 povjerenika, ali s obzirom na to da saslušanja njih troje još nisu završena i da je teško očekivati da će biti završena do kraja sljedećeg tjedna, vjerojatno će se to glasanje odgoditi, što bi značilo i odgodu početka rada nove Komisije. Dolazi u pitanje i stabilnost buduće vladavine Ursule von der Leyen jer se pokazuje da postoje velike tenzije, kako između institucija EU tako i između koalicijskih partnera u EP-u.

Komentara 3

AN
antonelić
20:45 12.10.2019.

izazovi , izazovi ...

DU
Deleted user
20:44 12.10.2019.

Tja, kaj se more. Glavna komisionarka Fonderlajen Urška nekaj je zabrljala na samom početku. Ali nema frke, tu je naša demkrratsko-demografska gospoja Šuica Duda koja će začas stvari dovesti u red. Mašala.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
23:10 12.10.2019.

tu se se odvija kao na sajmu ...i sad nek mi neko kaže da je to budućnost i sigurnost...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije