Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapošljavanje

Od 100 mladih do 24 godine koji rade 61 ima ugovor na određeno

posao
Foto: Thinkstock
24.05.2018.
u 06:30

Hrvatska se nalazi među prvih šest članica po udjelu privremenih ugovora u ukupnoj zaposlenosti, najviše među mladima

Šezdeset jedan od sto zaposlenih Hrvata u dobi do 24 godine radio je lani na određeno, objavio je europski statistički ured Eurostat.

Hrvatska se s takvim udjelom privremenih ugovora među mladima našla među šest najnesigurnijih članica Europske unije.

Lideri privremenih ugovora su Španjolska i Slovenija s više od 70 posto mladih koji rade na određeno, a slijede ih Posljska, Portugal, Italija i Hrvatska, gdje se između 60 i 70 posto mladih zapošljava na određeno.

posao
1/5

U Europskoj uniji lani je preko privremenih ugovora radilo 27 milijuna radnika, a proteklih 15 godina udio tog rada varirao je između 13 i 14,5 posto u ukupnoj zaposlenosti, a zastupljeniji je među ženama i općenito kod mladih ljudi. Gleda li se ukupna zaposlenost, više od jednog privremenog radnika na četiri zaposlena imaju Španjolska (27%) i Poljska (26%), dok u Portugalu, Nizozemskoj i Hrvatskoj na pet zaposlenih jedan radi privremeno.

Na drugoj su strani Rumunjska i Litva gdje je udio privremenih ugovora manji od 2 posto. Nesigurnih oblika rada nije pošteđena ni generacija starija od 55 godina – u Poljskoj je takvih 16%, Španjolskoj 12% i Hrvatskoj 11%.

 

 

Ključne riječi

Komentara 5

I1
ing-12345
07:05 24.05.2018.

To je samo jedan od problema što se tiče demografske obnove. No brisleski ćato Plenović ne mari za nju.

DU
Deleted user
08:20 24.05.2018.

Jesenti milu bigulicu, kako bi lijepo bilo kad bi svi radnici u Hrvatskoj postali osvjedočeni humanisti i pristali raditi bez ikakva ugovora i bez plaće! Poduzetnici bi se tada riješili najveće brige i mogli bi se puno kvalitetnije i opuštenijee posvetiti "kreiranju novih projekata" kao što su nabava najbjesnijih vozila i plovila za sebe i rodbinu, ljetovanja na egzoričnim odredištima, putovanja s kraja na kraj svijeta, uzdržavanje kojekakvih sponzoruša, klađenje u kladionicama, kockanje u "prestižnim" kockarnicama i slično. Ovako pak svu energiju moraju trošiti na tamo nekakva zanovijetala koja za svoj rad hoće čak i plaću. Da čovjek svisne od muke.

NO
nogogaz
08:54 24.05.2018.

To .i radi! Komunizam je gotov! Zaposlenih sve manje i sve vise na odredjeno vrime! Neka živi kapitalizam! Prva drzava svita SAD nudi toliko posla, da su ljudi zaposljeni u dvi ili cak tri firme, kako bi prezivili! A u nas?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije