Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ DOLAČKI

Obrana traži ukidanje presude, a USKOK višu kaznu

Željko Dolački
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
19.06.2019.
u 16:59

USKOK smatra i da je vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Maje Štampar Stipić precijenilo olakotne okolnosti pri izricanju presude

Sud nije nedvojbeno utvrdio da je optuženik počinio kazneno djelo za koje je optužen jer ne postoje zakoniti, vjerodostojni, uvjerljivi dokazi koji bi tvorili temelj osuđujuće presude. Neki ispitani svjedoci lažno su svjedočili pa zbog svega toga predlažemo da se presuda ukine – piše među ostalim u žalbi Željka Dolačkog, bivšeg voditelja Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke, koji je nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog fingiranja provale u njegov ured.

Prema optužnici i presudi, provala je fingirana da bi se prikrio nestanak zlata i novca iz metalne blagajne u tom uredu. Obrana u svojoj žalbi polemizira s izvedenim dokazima, a smatra i da se ono za što se tereti Dolačkog nije zloporaba položaja i ovlasti, nego pronevjera. Žalbu na nepravomoćnu presudu uložio je i USKOK. Njima nisu sporni izvedeni dokazi, no sporna im je visina izrečene kazne. USKOK, naime, smatra da je kazna preniska te traže da Vrhovni sud preinači nepravomoćnu presudu i povisi izrečenu kaznu. USKOK smatra i da je vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Maje Štampar Stipić precijenilo olakotne okolnosti pri izricanju presude.

Olakotne okolnosti Dolačkom su bile neosuđivanost, da je oženjen te otac troje djece, što po USKOK-u “nisu takve okolnosti koje bi optuženom unaprijed trebale omogućiti znatno blaže kažnjavanje na koje se sud odlučio”. Tužiteljstvo smatra i da je sud propustio cijeniti “izrazitu bahatost optuženika koji je tijekom postupka u više navrata podmetao sudu nevjerodostojne dokaze, a takvo postupanje ne može se smatrati pravom optuženika da se brani kako želi”. Čija je žalba vjerodostojnija, znat će se nakon odluke Vrhovnog suda. 

Komentara 1

ZB
Zoki-Bijela
17:52 19.06.2019.

Htjeli nehtjeli morate ga pustiti.. Taj ima pola Hrvatske u saci..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije