Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žestoki sukob

Obračun u Vladi: Šljunak posvadio Uzelca i Pankretića

Sjednica Vlade
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
25.10.2011.
u 12:53

Uzelac je nakon duljeg vremena digao ruku da bi pohvalio Vladu zbog urednih financija, ali i zamjerio nekim potezima Pankretićeva Ministarstva regionalnog razvoja.

Kao što je prošli tjedan premijerka Jadranka Kosor i obećala radnicima Đakovštine, bit će im isplaćena potraživanja u iznosu od 27,9 milijuna kuna. Ugovor o prijenosu sredstava na radnike, ali ne i članove uprave, bit će potpisan danas, najavljeno je na sjednici Vlade. Vlada je i predložila preraspodjelu 1,57 milijardi kuna proračunskog novca, nakon čega će biti ušteđeno 254,4 milijuna kuna.

Bolje bilo s Čobankovićem

– Tako mi u najtežim trenucima pokazujemo da znamo obaviti konsolidaciju financija i zato nam MMF ne treba. Mi znamo upravljati i štedjeti. Poštujemo zakon o fiskalnoj odgovornosti, a oni koji nisu glasovali za taj zakon danas bi zvali MMF – rekla je premijerka Jadranka Kosor nadovezujući se na izjavu esdepeovca Slavka Linića, koji je neki dan rekao kako je MMF potreban. Preraspodjelom novca i uštedama dio novca usmjerit će se, primjerice, u vojnu opremu i doplatak za djecu.

– U ovoj godini primjenjuje se Zakon o fiskalnoj odgovornosti te su rashodi ostvareni prema planu, a na prihodovnoj strani nedostaje 3,5 milijardi kuna, deficit je veći za 800 milijuna kuna – rekla je ministrica financija Martina Dalić, naglasivši da će ipak do kraja godine na rashodovnoj strani biti još ušteda, prema procjenama, oko 300 milijuna kuna.

Dio sjednice Vlade odnosio se na “obračun” dvaju potpredsjednika Vlade – Božidara Pankretića i Slobodana Uzelca.

Uzelac je nakon duljeg vremena digao ruku da bi pohvalio Vladu zbog urednih financija, ali i zamjerio nekim potezima unutar Pankretićeva ministarstva regionalnog razvoja. Tako Uzelac tvrdi da je premalo učinjeno za neke općine u težem položaju, kao i za obnovu na područjima posebne državne skrbi. Također je zamjerio nedostatak komunikacije s Pankretićem koja je, kako je naglasio, bila bolja s njegovim prethodnikom – Petrom Čobankovićem. Pankretić se opravdao da je maksimalno pomognuto tim općinama i objektima te da se pri tome nisu vodili političkim opcijama. Pankretićevo ministarstvo predlagatelj je izmjena Zakona o vodi, što je Vlada jučer uputila i u Sabor, a kojima bi se trebala omogućiti eksploatacija pijeska i šljunka. I nakon Pankretićeva objašnjenja Uzelac se javio za riječ komentirajući:

– Kojeg smo vraga čekali dvije godine?

Naime, zbog nemogućnosti eksploatacije do sada smo pijesak i šljunak morali uvoziti iz Srbije i BiH.

Jamstva HBOR-u

No, i na tu primjedbu Pankretić je imao stručno objašnjenje, a i sama je premijerka rekla da je za problem čula prošli tjedan.

– Sada više neće biti nestašice pijeska i šljunka, smanjit ćemo njihov uvoz pa i maloprodajnu cijenu – rekao je Pankretić.

Vlada je predložila i davanje jamstva HBOR-u ili drugim poslovnim bankama u iznosu od 15 milijuna eura zbog zaduženja brodogradilišta Kraljevica kako bi mogli završiti gradnju dvaju brodova za kanadskog i švedskog naručitelja.

Sukob sa Slobodanom Uzelcem kratko je prokomentirao i Božidar Pankretić.

– Nastup gospodina Uzelca je nekorektan, očito se pokušava preko mojih leđa i leđa HSS-a prebacivati negdje drugdje – reagirao je Pankretić i dodao:

– Mi smo maksimalno odradili svoj dio posla i napravili sve što smo mogli za općine u težem položaju, kao i za obnovu na područjima posebne državne skrbi. U današnje vrijeme treba štedjeti, a mi smo ograničeni proračunom. Ne možemo ni raditi ni obećavati više nego što je realno moguće – zaključio je potpredsjednik Vlade.

Komentara 50

Avatar Nikad robom
Nikad robom
13:09 25.10.2011.

Radnicima Đakovštine bit će isplaćeno 27,9 milijuna kuna pred izbore je SVE moguće...

PU
pusrane
13:16 25.10.2011.

Uzalud premijerkin i Čobanov trud da birače podkupe novcem, oni su svoje itako popušili.

FE
Felicijen
16:39 25.10.2011.

No do sad su se valjda dovoljno odužili tateku Pankretiću (ak` je to trebalo) pa bi se sinek mogel malo i odmoriti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije