Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oboren rekord

Lipanj ove godine bio je najtopliji na planeti ikad, ekstremni toplinski valovi i u morima

Prave ljetne vrućine u Dubrovniku, turisti preplavili stari grad
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
06.07.2023.
u 16:55

Copernicus navodi da je Europa doživjela rekordne temperature tijekom lipnja dok su dijelovi Sjeverne Amerike, Azije i istočne Australije bili znatno topliji nego što je uobičajeno za to doba godine.

Lipanj 2023. bio je globalno najtopliji lipanj od kada postoje mjerenja po pitanju temperature mora i zraka, prema Službi za klimatske promjene Copernicus EU-a.

"Bio je to najtopliji lipanj na globalnoj razini s nešto više od 0,5 stupnjeva Celzija iznad prosjeka razdoblja od 1991. do 2020., nadmašivši prethodno rekordni lipanj 2019. značajnom razlikom", navodi se u izvješću Copernicusa.

Copernicus svoj izračun temelji na računalno generiranim analizama koje koriste milijarde podataka sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških postaja diljem svijeta. Copernicus navodi da je Europa doživjela rekordne temperature tijekom lipnja dok su dijelovi Sjeverne Amerike, Azije i istočne Australije bili znatno topliji nego što je uobičajeno za to doba godine.

VEZANI ČLANCI: 

Temperatura mora bila je rekordna za lipanj zbog dugotrajnijih promjena i dijelom zbog El Nina, prirodnog klimatskog fenomena koji potiče tropske ciklone u Pacifiku i povećava količinu oborina.

"Izuzetno tople temperaturne anomalije površine mora zabilježene su u sjevernom Atlantiku... Ekstremni morski toplinski valovi primijećeni su oko Irske, Ujedinjenog Kraljevstva i u Baltičkom moru", stoji u izvješću Copernicusa. Antarktički led imao je najmanji opseg u lipnju od početka satelitskih promatranja, 17 posto ispod prosjeka, dodao je Copernicus.

VIDEO Ove stvari izvadite iz automobila kad je velika vrućina. Mogu eksplodirati!

Komentara 5

AU
Aurelije.
18:12 06.07.2023.

Sve manipulacija.

V0
Vlaskoulicanec4.0
07:24 07.07.2023.

Ali pri tome elegantno preskačete činjenicu da su i ožujak i travanj a pogotovo svibanj bili iznad prosječno hladni i vlažni. Ali bitno je da se širi panika i radu na agendi...

Avatar Povucimezarep
Povucimezarep
18:40 06.07.2023.

I onda vi nešto o jeziku?! 🤨 na hrvatskom jeziku se kaže planet, a ne planeta. Pa onda nije na planeti, nego na planetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije