Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice likvidacije Sulejmanija

Obljetnica ubojstva koje je ujedinilo cijeli Bliski istok protiv SAD-a

Foto: Balkis Press/ABACA /PIXSELL
1/2
03.01.2022.
u 15:28

Postao je ne samo naredni heroj u Iranu već heroj svih osovina pokreta otpora na Bliskom istoku

Danas, 3. siječnja, druga je obljetnica od ubojstva iranskoga generala Kassema Sulejmanija, zapovjednika snaga AlKuds, elitne postrojbe zadužene za vanjske operacije Iranske revolucionarne garde, koji je najzaslužniji za poraz terorističke organizacije Islamske države. Njegovo ubojstvo gotovo je zapalilo cijeli Bliski istok.

Trumpova naredba

Prema naredbi tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, dronom je napadnuto vozilo na cesti koja vodi u međunarodnu zračnu luku u Bagdadu, a u njemu je uz Sulejmanija ubijen i Abu Mehdi al-Muhandis, zamjenik zapovjednika Hashd al-Shabija, proiranske skupine koja se borila protiv ISIL-a i službeno postala dio iračkih sigurnosnih snaga.

Qasem Soleimani
Foto: Ibrahim Jassam/NEWSCOM

Na ubojstvo Sulejmanija, Iranska revolucionarna garda odgovorila je tako što je nekoliko dana poslije raketirala iračke baze u kojima su bili američki vojnici. Trumpova administracija vjerovala je da će likvidacijom Sulejmanija smanjiti utjecaj Irana na Bliskom istoku, međutim, do toga nije došlo već se dogodilo suprotno i taj je čin doveo u opasnost američke snage koje su se nalazile u Iraku i koje su postale svakodnevna meta proiranskih snaga što je naposljetku rezultiralo povlačenjem američkih snaga 9. prosinca, koje su sa saveznicima došle 2014. godine u sklopu koalicije u borbi protiv ISIL-a u Irak i Siriju.

Da su se američke snage potpuno povukle iz Iraka potvrdio je i irački premijer Mustafa Al-Kazemi. Ubojstvo Sulejmanija ojačalo je konzervativce u Iranu koji su pobijedili i na lokalnim i na parlamentarnim te na predsjedničkim izborima.

Heroj i talibanima

General Sulejmani postao je narodni heroj ne samo u Iranu nego i heroj svih pokreta otpora na Bliskom istoku, od Pojasa Gaze do Jemena, Iraka pa čak i među talibanima u Afganistanu.

 

Ključne riječi

Komentara 2

40
402
17:19 03.01.2022.

Hasane malo si previse navijacki raspolozen.Sigurno nisi mislio na KSA,UAE,Bahrein,Qatar,jedan dio Iraqa i Jemena......Za te drzave taj lik je terorista sto u stvari i je.Kod njih je bilo slavlje kada je maknut.Bas me zanima zasto ne pises o tome kako rezim u Teheranu nije u stanji zastititi i svoga predsjednika ako se tamo netkome na Sjeveru prohtije maknuti ga.Vidi se iz prilozenog od 2021.

XA
xaron
00:37 04.01.2022.

Ameri likvidirali Sulju, a tako su dobro saradivali u Bosni protiv Katolika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije