Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSVETA ZA SULEJMANIJA

Amerika: Očekujemo napad Irana na svom teritoriju

Major General Hossein Salami visits the new "missile city" of IRGC naval unit at an undisclosed location in Iran
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
22.03.2021.
u 21:17

Zapovjednik iranske Revolucionarne garde priprema osvetu

Amerika je u punoj pripravnosti nakon što je, kako tvrde američki obavještajci, presrela komunikacije koje su vođene između pripadnika elitne jedinice Quds iranske Revolucionarne garde, a razmatrale su se moguće vojne opcije odmazde za ubojstvo bivšeg zapovjednika Qudsa, generala Qassema Sulejmanija u Bagdadu u siječnju 2020. Prema navodima, obavještajni podaci također su otkrili planove Irana da ubije generala Josepha M. Martina, koji živi u bazi Fort McNair, jednoj od najstarijih u Americi. Te su prijetnje razlog zbog kojeg je vojska pojačala sigurnost oko Fort McNaira.

Nacionalna obavještajna agencija (NSA) tvrdi da je još u siječnju presrela komunikaciju koja je pokazala da iranska Revolucionarna grada razmatra izvođenje “napada u stilu onog na razarač USS Cole”, što se odnosi na samoubilački napad iz listopada 2000., koji je izvela Al Qa’ida, kada je mali brod pristao uz razarač američke mornarice u luci Aden u Jemenu i eksplodirao, pri čemu je poginulo 17 američkih mornara. Iranci te optužbe smatraju smiješnima i kažu da “nemaju veze sa zdravim razumom.” Ono što je sigurno jest to da će se Iranci osvetiti za smrt Sulejmanija, ali eksperti koji znaju kako djeluje iranska Revolucionarna garda smatraju da se to neće dogoditi na tlu Amerike.

Najsmrtonosniji dan za američke marince još od Drugog svjetskog rata te najsmrtonosniji dan za američku vojsku od rata u Vijetnamu bio je 23. listopada 1983., kada su u glavnom gradu Libanona kamioni bombe pogodili kompleks koji su američke i francuske snage koristile kao vojarne te je tada ubijeno 307 vojnika i ranjeno nekoliko stotina vojnika. Iako nikada nije dokazano tko stoji iza tog napada, zna se da je to djelo proiranskog libanonskog Hezbollaha. Vjeruje se da bi se Iran mogao osvetiti napadom u nekoj od zemalja Zaljeva gdje Amerikanci imaju vojne baze.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 2

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
22:29 22.03.2021.

Ovaj Biden je zlo. Amerikanci još nisu ni svjesni što su dobili.

Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
06:53 23.03.2021.

Znaci samo teroristima je dozvoljeno napadanje drugi drzava i uibijanje njihovi sluzbenika........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije