Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
1000 KVADRATA NA TRI ETAŽE

Objavljujemo fotografije: Plenković sutra u Subotici otvara Hrvatski dom

Hrvatski dom
Foto: Večernji list
1/5
22.06.2023.
u 13:41

Inače, Vlada RH je realizirala projekt Hrvatske kuće putem Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u ukupnom iznosu od 1,9 milijuna eura

U petak, 23. lipnja, u Subotici će biti otvoren Hrvatski dom čiju je izgradnju Vlada RH u potpunosti financirala. Kako se navodi radi se o projektu koji je od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a prije svega će imati veliku važnost za Hrvate u Srbiji. Prema najavama Hrvatsku kuću u Subotici u petak će svečano otvoriti predsjednik Vlade RH Andrej Plenković kojemu će ovo biti prva posjeta Srbiji od kako je premijer.

Svečano otvorenje je 23. lipnja 2023. povodom proslave Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića, narodnog preporoditelja Hrvata u ugarskom Podunavlju, što je jedan od četiri praznika Hrvata u Srbiji.

Tijekom posjete Subotici Plenković će se sastati s brojnim predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, na čelu s predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasnom Vojnić i predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV) Tomislavom Žigmanovim koji je od listopada prošle godine i ministar u Vladi Srbije. Otvaranju Hrvatske kuće prisustvovat će i premijerka Srbije Ana Brnabić ali ne i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji će toga dana biti u Bruxellesu gdje će biti razgovora o krizi na Kosovu.

Inače, Vlada RH je realizirala projekt Hrvatske kuće putem Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u ukupnom iznosu od 1,9 milijuna eura. Ističe se kako će s realizacijom projekta trima ključnim institucijama hrvatske zajednice u Srbiji, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU „Hrvatska riječ, osigurati primjereno sjedište i omogućiti učinkovitija  suradnja ali i dodatno će se pospješiti njihove aktivnosti te osnažiti položaj i ugled u društvu.

Radovi na izgradnji Hrvatskog doma – Matice započeli su lipnja 2021. godine, a čitavim projektom uspješno je koordiniralo Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji. Objekt ima ukupnu površinu 1100 m2 rasprostranjenih na tri etaže. 

VIDEO Zastrašujuća snimka iz Beogrda: Žena pere prozore na 10. katu

Komentara 8

LU
luckyluke1
14:56 22.06.2023.

Svaka čast Plenkoviću koji je digao Hrvatsku iz blata i pepela kamo je progurao najgori premijer svijeta sa svojom kukulele bagrom

Avatar barba_arba
barba_arba
13:44 22.06.2023.

Nekoć najveći hrvatski grad, a do sredine 1960ih još vavik 2.

Avatar Grubi
Grubi
15:49 22.06.2023.

Bravo, bravo, bravo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije