Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLETIŠTE POLOVANEC

Obiteljska razonoda pretvorila se u biznis života, a zbog sve većeg interesa gostiju dodatno šire kapacitete

OPG Polovanec
Foto: OPG Polovanec/ Privatna arhiva
1/6
31.05.2023.
u 16:10

Za obitelj Polovanec život na zemlji nije samo posao nego stil života koji se prenosi s generacije na generaciju i u koji su se zaljubili svi članovi, od najstarijih do najmanjih. Svi oni vrijedno rade i daju svoj doprinos razvoju Izletišta Polovanec koje se smjestilo na prigorskom brežuljku u naselju Đurđekovec, na samo pola sata vožnje od centra Zagreba. „Prva klet do Jelačić-placa“, kako ju od milja naziva vlasnik Miroslav Polovanec, gostima nudi miran kutak u kojem imaju priliku iskusiti autentično Prigorje. Vino s oznakom geografskog podrijetla prigorskog kraja srce je njihove proizvodnje, no očarat će vas i autohtonim jelima, domaćim namirnicama te prekrasnom prirodom koja pruža idealno utočište svima kojima je potreban odmor od užurbane gradske svakodnevice.

Danas uspješan spoj vinogradarstva i turizma započeo je kao obiteljska vikend razonoda prije otprilike pola stoljeća, a prije 12 godina otvorili su izletište inspirirani susjednim Austrijancima.

- Obiteljski se već nekoliko generacija bavimo proizvodnjom vina i grožđa – sve je započeo moj pradjed, a nastavili smo moj otac Stjepan i ja. Prilikom jednog posjeta Austriji, vidjeli smo da su uredili kušaone i vinske ceste pa postižu bolje cijene vina, a količine slične našima su im dovoljne da cijelu godinu prodaju na kućnom pragu i od toga mogu živjeti. To nisu veliki proizvođači, kao ni mi s malim parcelama u ruralnom dijelu grada Zagreba – govori nam Polovanec, pojašnjavajući da su nakon proširivanja vinskog podruma otvorili izletište kako bi mogli primati goste.

Foto: OPG Polovanec/ Privatna arhiva

Spoj tradicije i modernog

U današnjoj ponudi Izletišta Polovanec izdvajaju se autohtoni specijaliteti od domaćih namirnica koje uzgajaju u dva plastenika, a ono što ne proizvedu sami, kupuju od drugih OPG-ova iz okolice.

- Sadimo i jednu staru sortu kukuruza koju meljemo mlinom na kamen te koristimo kukuruzno brašno za sve u kuhinji, pa tako i za pečenje kruha. Radi se o jednom starom receptu kakav se više nigdje ne može nabaviti pa ga ljudi rado kupuju za svoje domove. Posebno se izdvaja specijalitet kuće prigorski mejaš, delicija koju je osmislio jedan od kuhara izletišta, a radi se o svinjskom lungiću punjenom domaćim sirom, špekom i jabukama, omotanom u špek i ispečenom na roštilju – objašnjava Miroslav. U plastenicima uzgajaju domaće povrće poput krumpira, rajčice, paprike, zelene salate, zelja, tikvica, krastavaca, luka i raznih začina, dok od okolnih poljoprivrednika nabavljaju mlijeko, sir, med, rakiju, voće, kolače i brojne druge domaće proizvode.

Foto: OPG Polovanec/ Privatna arhiva

U vinogradu imaju posađeno 14 sorti, uz kapacitet podruma od 60.000 litara, no kako ponuda obuhvaća i pjenušce te crna vina koja trebaju odležati nekoliko godina, za to im je potrebno dodatnog prostora pa godišnja proizvodnja iznosi 20-25.000 litara.

Među crnim vinima posebno se izdvaja Cuvée Krč kao jedno od najzastupljenijih i najomiljenijih vina obitelji Polovanec koje nosi ime po najvećem lokalitetu Krč. Riječ je o mješavini Cabernet Sauvignona, Merlota i Syraha, nespecifičnih sorti za Prigorje, ali i čitavu Vinsku cestu Grada Zagreba koja spaja sedam obiteljskih gospodarstava, a čiji je osnivač i predsjednik Miroslav Polovanec. Uz devet sorti crnih vina, u ponudi se izdvaja i pet etiketa bijelih vina te pjenušci.

- Dobili smo nagradu za kvalitetu Plavi ceker, koju izdaje Grad Zagreb, za bijeli pjenušac Luka i za Chardonnay. Prigorsko-plešivički Chardonnay razlikuje se po tome što ima prepoznatljive kiseline koje ga ne čine isključivo omiljenim vinom nježnijeg spola – ističe Miroslav, izdvajajući također i sivi Pinot kao najnagrađivanije vino obitelji Polovanec.

Foto: OPG Polovanec/ Privatna arhiva

Uz prigorske eno i gastro delicije, goste privlače i atraktivnom turističkom ponudom – od vožnje kočijom i vidikovca s pogledom na brege i okolicu, preko kleti za proslavu raznih privatnih ili poslovnih svečanosti uz bogate aktivnosti za najmlađe, do predivnih zelenih prostranstava koja ostavljaju bez daha. Ovo je izletište idealno za sve one u potrazi za mirnim kutkom u kojem će imati priliku iskusiti autentično Prigorje i uživati u odličnoj hrani i kapljici, uz obilje veselja i zabave.

Daljnji rast

Danas je obitelj Polovanec jedan od vodećih proizvođača vina u Prigorju, a uz članove obitelji, trenutno imaju šestero zaposlenih. Plan rada pripremaju na tjednoj bazi u skladu s prognozom vremena jer, kako nam pojašnjava Miroslav, ne mogu raditi u vinogradu kad je kiša i mokro pa moraju o svemu razmišljati i mjesec dana unaprijed.

Foto: OPG Polovanec/ Privatna arhiva

Posjećuju ih brojni gosti u vlastitom aranžmanu ili preko agencije pa im tako primjerice jedna austrijska agencija iz Beča šalje pune autobuse znatiželjnih turista iz Koreje. Rast potražnje potaknuo ih je na proširenje kapaciteta pa na jesen planiraju otvorenje hotela u sklopu imanja sa 12 dvokrevetnih i 6 trokrevetnih soba.


Foto: OPG Polovanec/ Privatna arhiva

Većina upita dolazi im online pa im je za kvalitetno poslovanje ključna dobra internetska veza.

- Iako smo smješteni u ruralnom dijelu Zagreba gdje je dosta slab signal, taj smo problem uspješno riješili odabirom teleoperatera A1 Hrvatska. Njihova podrška nam je bitna jer u današnje vrijeme sve ide preko interneta, pa tako i fiskalne blagajne, dogovaranje poslova, oglašavanje preko društvenih mreža. Kao obitelj imamo 10 aparata koje koristimo preko A1 mreže, kao i internet i telefon, tako da se i prema tome vidi koliko smo zadovoljni s njima, a uskoro ćemo dobiti i optiku preko A1 – sa zadovoljstvom ističe Polovanec.

Seoska imanja sve su popularniji izbor za izlete i opuštanje pa zasigurno nećete pogriješiti ako za jedno od svojih sljedećih vikend putovanja ili aktivnih odmora u prirodi odaberete Izletište Polovanec.

Sadržaj omogućio A1 Hrvatska.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije