Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Regionalno izumrla vrsta

Iz Jadrana su nestali prije više desetljeća a ponovno pojavljivanje budi nadu u povratak

dupini
Foto: Institut Plavi svijet
1/10
25.07.2018.
u 21:09

Obični dupini su regionalno izumrla vrsta koja u Jadranu više ne obitava

Tijekom redovnog motrenja dobrih dupina koji Institut Plavi svijet provodi u području sjeverne Dalmacije u  suradnji s Parkom prirode 'Telaščica' i Nacionalnim parkom 'Kornati', istraživači su tijekom posljednjeg obilaska područja u srpnju, zabilježili susret sa skupinom od preko 50 običnih dupina, regionalno izumrlom vrstom koja u Jadranu više ne obitava, piše portal Plavi svijet.

– Skupinu običnih dupina susreli smo oko 2 NM zapadno od obale otočića Mana u području Kornata. S njima smo proveli nešto više od dva sata tijekom kojih smo prikupljali podatke o njihovu ponašanju i fotografije potrebne za foto-identifikaciju. Posebno nas je razveselila činjenica da su u skupini bili mladunci te jedan novorođeni mladunac! Dupini su povremeno plivali velikom brzinom i pri tome skakali, imali smo dojam da smo na oceanu – rekla je istraživačica Tihana Vučur.

dupini
1/10

Njezin kolega Marko Radulović opisao je susret.

– Dupini su bili izuzetno raspoloženi. Približavali su se našem plovilu te plivali u pramčanom valu. Kad bi se udaljili od plovila vidjeli smo kako uz površinu love iglice. Napravili smo i neke fantastične snimke pod morem – rekao je.

Institut Plavi svijet pojašnjava kako povremneno pojavljivanje regionalno izumrle vrste u područjima nekadašnjeg obitavanja ne znači istovremeno i da se vrsta vratila.

Međutim, češće pojavljivanje može upućivati da vrsta u području nekadašnjeg obitavanja ponovo može pronaći uvjete potrebne barem za kratkotrajni boravak. Nešto manje skupine od 20-30 običnih dupina u blizini Dugog otoka zabilježene su i tijekom ljeta 2015 i 2016. Ponovno pojavljivanje ove skupine u kojoj su bili i mladunci daje nadu da bi se vrsta jednog dana mogla vratiti u Jadran.

Komentara 5

Avatar Marko
Marko
21:38 25.07.2018.

Evo meni su probudili nadu.I šta sad?

DO
DonQuijote
23:27 25.07.2018.

Regionalo izumrla vrsta? Što to znači? Nema ih u regiji? Makedonci nemaju ni jednog? Srbi kubure s njima? Bosanci ? Baš volite tu riječ od kada ste promjenili vlasnike.

Avatar nisam_robot
nisam_robot
22:13 25.07.2018.

Ja sam ih vidio vec 2013 izmedju Bola i Vrboske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije