Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSRET U VATIKANU

Obama pitao papu Franju da moli za njega i obitelj

Obama i papa
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
27.03.2014.
u 17:55

Papa Franjo je Obami darovao kopiju dokumenta, pobudnice Evangelii Gaudium, što je nekom vrstom programa njegova pontifikata

„Molite za mene i moju obitelj, koja je sa mnom u ovom hodu“, kazao je američki predsjednik Barack Obama papi Franji na odlasku iz Vatikana. Razgovor Franje i Obame trajao je oko 50 minuta, a cijeli susret i s razmjenom poklona više od sat vremena. Obama je Papi poklonio i sjemenje iz vrta Bijele kuće i pozvao ga u posjet, na što je Franjo na španjolskom jeziku kazao: „Kako ne?“. Obama je pozvao papu Franju u Washington.

Prvo rukovanje između pape Franje i Obame na ulasku u papinsku biblioteku bilo je u 10,25 sati, a pozdravili su se na izlasku iz biblioteke u 11,27 sati. Thank you, thank you, ponavljao je Obama rukujući se s papom Franjom.

„Divno je susresti se s vama, mnogo vam hvala“ (It's wonderful to meet you. Thank you so much), govorio je Obama na početku susreta s papom Franjom koji mu je odgovorio kako je i njemu drago zbog tog susreta. Obama je izrazio zadovoljstvo što ga je papa primio, a Franjo je odgovorio kako je i njemu drago zbog tog susreta.

„Dobrodošli, gospodine Predsjedniče“, kazao je Franjo na engleskom jeziku. Zatim su Franjo i Obama ušli u biblioteku i nakon kratkog slikanja ostavljeni su sami s dvoje prevoditelja na razgovoru u četiri oka. Nakon razgovora u četiri oka s dvoje prevoditelja, u biblioteku su ušli članovi američkog izaslanstva, među kojima nije bilo Obamine žene Michelle. Zatim su razmijenjeni darovi.

Papa Franjo je Obami darovao kopiju dokumenta, pobudnice Evangelii Gaudium, što je nekom vrstom programa njegova pontifikata.

„Vi vjerojatno pretpostavljate da ću čitati tu knjigu u Ovalnoj sobi kada ću biti stvarno frustriran i siguran sam da će mi dati snage i da će me smiriti“, rekao je Obama papi Franji. Obama je Franji poklonio kožnatu kutiju u kojoj je bilo šest sjemena voća i povrća iz vrta Bijele kuće. „Dio sjemena je za Vas, a dio će biti poklonjen kao milosrđe u čast Vaše Svetosti“, kazao je Obama papi i dodao: „Ako budete imali mogućnost doći u Bijelu kuću moći ćete vidjeti vrt“. Na to je papa, na španjolskom jeziku, kazao: „Kako ne?“. Tijekom razmjene darova došlo je i do male nezgode. Poklopac kutije s Obaminim poklonima papi, koji je trebao biti otvoren, pao je na pod. Tada je priskočio mons. Georg Gänswein, pročelnik Papinske kuće i osobni tajnik Benedikta XVI., i podignuo s poda poklopac, koji je zatim opet pao.

Franjo je puknuo od smijeha, pa onda i Obama. Papa Franjo je kazao kako je prošloga puta Obama u Vatikanu, 2009. godine kada je posjetio Benedikta XVI., bio u pratnji supruge i dvije kćeri. Obama je samo kazao: „One me moraju podnositi“.

Prije dolaska Obame u Vatikan u Ulici della Conciliazione policija je zaustavila prosvjednika koji je tražio oslobađanje Leonarda Peltiera iz zatvora u kojem se nalazi od 1977. godine osuđen na dva doživotna zatvora zbog ubojstva dvojice agenata FBI-a, ali u njegovu krivnju se sumnja.

„Sveti Otac nas moli da ne zaboravimo siromašne i došao sam poslušati njegov savjet da shvatim kako pobijediti siromaštvo, izjavio je Obama uoči susreta s papom Franjom i kazao kako je Franjo nadahnuo ljude cijeloga svijeta, pa tako i njega, sa svojim zauzimanjem za društvenu pravdu i svojim porukama ljubavi i razumijevanja.

„On se ne ograničava samo na objavljivanje evanđelja: on ga živi“, kazao je Obama o papi Franji. Papine riječi imaju golemu težinu. Obama je kazao kako ne znači da o svim pitanjima trebaju biti suglasni, ali papin poziv da se ne zaboravi na siromašne je snažan. Obama je papi iznio svoje poglede na nejednaku raspodjelu dohotka. Obama je naglasio kako ono što najviše cijeni kod pape Franje je njegov „hrabri govor bez dlake na jeziku oko velikih ekonomskih i društvenih izazova s kojima se sada sučeljavamo“. Dakako, SAD i Vatikan imaju drugačije poglede na neka pitanja, ali se ni stanovnik Bijele kuće ne može oglušiti na izazove koje upućuje papa Franjo glede potrebe jamčenja dostojnog života za sve ljude.

Komentara 20

Avatar superhik74
superhik74
14:15 27.03.2014.

Tome ratnom zlocincu ne bi niti Papina molitva pomogla koliko je ljudi pobio.

QQ
qqq
15:17 27.03.2014.

Papa zovi egzorcista

CI
cicibela
16:12 27.03.2014.

Obamina žena Michelle. dvije kćerke i punica, su trenutno u Kini. Xi Jinping je trebao jake taoce kao garanciju da mu se ništa neće dogoditi dok boravi u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije