Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet vatikanu

Obama ide k papi Franji

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/4
26.03.2014.
u 22:08

Ključan će biti Obamin razgovor s papom Franjom, nakon kojeg će se sastati s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom i s premijerom Matteom Renzijem.

Predsjednik SAD-a Barack Obama i papa Franjo sastat će se u četvrtak u 10,30 sati u Vatikanu. 

Američki predsjednik Obama stigao je večeras u zrakoplovu Boeing 747 Air Force One u rimsku zračnu luku u Fiumicinu, gdje je sletio i zrakoplov blizanac Air Force Two. U međuvremenu je u drugu rimsku zračnu luku, u Ciampinu, sletjelo desetak zrakoplova C-130 iz kojih je izašlo oko 20 blindiranih automobila s ljudima iz sigurnosti Bijele kuće. Najmanje 200 agenata specijalnih američkih snaga sigurnosti i marinaca prate Obamu.

Ključan će biti Obamin razgovor s papom Franjom, nakon kojeg će se sastati s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom i s premijerom Matteom Renzijem. U poslijepodnevnim satima Obama će kao turist posjetiti Coloseum. Već danima američki agenti, zajedno s talijanskim, pregledavaju u Rimu prostore kojima će prolaziti Obama, koji će dvije noći provesti u rezidenciji, u vili Taverna, američkog veleposlanika. Više od tisuću policajaca je razmješteno na tzv. osjetljivim mjestima, a pregledana je i rijeka Tiber. Sa teretnim zrakoplovima C-130 stiglo je iz SAD-a sve potrebno za američkog predsjednika, pa čak i sapun. 

Turisti neće moći u četvrtak razgledavati Coloseum, jer mora biti pod mjerama sigurnosti zbog američkog predsjednika koji će čuveni spomenik pogledati u pratnji predstavnika zaštite kulturne baštine koji će mu ispričati povijest te građevine u kojoj su se odvijale gladijatorske bitke. 

Barack Obama se poslije pet godina vraća u Vatikan gdje se 2009. sastao s Benediktom XVI. Ovo će biti 28. susret jednog američkog predsjednika s papom od 1919. godine kada je tadašnji predsjednik SAD-a, Woodrow Wilson, kao prvi pohodio Vatikan.

Ivan Pavao II. je papa koji se najviše puta susreo s američkim predsjednicima, odnosno čak 15 puta, a George Bush jr. je američki predsjednik koji se najviše puta, odnosno 6, susreo s nekim papom. Samo dvojica papa, Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. su posjetili američke predsjednike u Bijeloj kući.

Obama je istaknuo veliko zauzimanje pape Franje za mir u svijetu. Na koncu današnjeg sastanka SAD-EU u Bruxellesu, Obama je izrazio zabrinutost zbog smanjenja troškova za obranu u pojedinim zemljama. 

- Ukrajinska situacija nas podsjeća kako sloboda nije besplatna, moramo platiti kako bismo imali uvjerljivu NATO snagu, kazao je Obama i naglasio kako NATO treba osnažiti, posebno u zemljama susjedama Rusije koje se osjećaju ugroženima. Svih 28 zemalja NATO-a treba osuvremeniti svoje planove za izvanredna stanja, kazao je Obama, te je i obećao i donošenje zakona kojima bi se olakšao izvoz američkog plina u europske zemlje. 

>> Obama: Svijet je sigurniji kad EU i SAD stoje zajedno

Komentara 6

Avatar malistricek
malistricek
22:24 26.03.2014.

nosilac nobelove nagrade za mir ima najveće obezbeđenje u svetu. Svi kriminaci sveta nemaju zajedno takvo obezbeđenje. Kakav je on to mirotvorac koji za sobom ostavlja krvave tragove?

Avatar malistricek
malistricek
22:21 26.03.2014.

Ide u državu koja nema aeorodrom. Kako je moguće da Amerika ima ambasadora u najmanjoj državi a da to senat nije odobrio .

BA
bandido
22:30 26.03.2014.

pa zajebavat se moze I na racun huseina obame ak vec nema nist bolje, medjutim kosa mu je posijedila jer sa kakvim se on bubulejama mora nosit u kongresu to I nije cudno. dobar je Obama,onnastoji izbjec ratove a to sto su mu dva ostavili u naslijedje nije kriv jer protiv rata u iraku je bio jos dok je bio senator. Fascinantna povjesna figura je Obama.Od niceg do predsjednika usa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije