Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Obama i McCain najavili suradnju u reformiranju Washingtona

18.11.2008.
u 07:25

Novoizabrani američki predsjednik, demokrat Barack Obama i njegov poraženi republikanski suparnik John McCain sastali su se u ponedjeljak u Chicagu i pozvali na veću suradnju dviju stranaka u Washingtonu ubuduće, kako bi se vratilo povjerenje Amerikanaca u vladu, provele reforme te odgovorilo na financijsku krizu i druge izazove s kojima je zemlja suočena.

Dvojica bivših suparnika iz oštre predizborne kampanje razgovarali su u Obaminu tranzicijskom stožeru u Chicagu, uz prigodno fotografiranje i snimanje te objavu zajedničkog priopćenja.

Na sastanku su sudjelovali i kongresnik Rahm Emanuel, Obamin šef osoblja Bijele kuće, te senator Lindsey Graham, blizak suradnik i prijatelj McCaina.

Na pitanje novinara planira li pomoći Obaminoj administraciji, McCain je odgovorio "očito".

Nakon sastanka Obama i McCain izdali su zajedničko priopćenje u kojem su, među ostalim, istaknuli kako "u ovom određujućem trenutku povijesti" vjeruju da Amerikanci svih stranaka "žele i trebaju suradnju njihovih čelnika", kako bi promijenili loše navike u Washingtonu te mogli riješiti zajedničke i hitne izazove našeg vremena.

Naglasili su kako su u tom duhu imali "plodan razgovor" o potrebi da se pokrene "nova era reformi" protiv vladina rasipanja i ogorčenog strančarenja u Washingtonu, kako bi se "obnovilo povjerenje u vladu, te vratio prosperitet i mogućnosti za svaku američku obitelj".

Obama i McCain izrazili su nadu da će raditi zajedno idućih dana i mjeseci na kritičnim izazovima poput rješavanja financijske krize, stvaranju ekonomije novih izvora energije i zaštiti nacionalne sigurnosti.

Nakon oštre kampanje McCain je u izbornoj noći održao dobrohotan govor u kojem je priznao porazi upozorio na povijesno značenje izbora Obame kao prvoga crnačkog predsjednika u povijesti SAD-a. Današnji sastanak su dogovorili kada je McCain nazvao Obamu da mu čestita na pobjedi.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije