Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TO JE ZA MENE KOKOŠINJAC'

O nastavku prosvjeda odlučuje Stožer: 'Počet ćemo s kolinjem i borit ćemo se na dva fronta'

Zagreb: Završio je sastanak između ministrice i poljoprivrednika ,veći dio predstavnika seljaka je nezadovoljan
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/16
30.11.2023.
u 22:42

U Stožeru za obranu hrvatskog sela je bilo određenih nesuglasica oko toga trebaju li sudjelovati na sastanku, obzirom je ministrica odbila doći u Slavoniju, no na kraju su odlučili ići u Zagreb.

Sastanak u Ministarstvu poljoprivrede nije urodio dogovorom suprotstavljenih strana u slučaju afričke svinjske kuge. Tomislav Pokrovac iz Stožera za obranu hrvatskog sela izjavio je nakon sastanka kako su prosvjednici i dalje nezadovoljni, ali da će odluku o nastavku prosvjeda donijeti sam Stožer nakon što im se u Slavoniji prenesu svi detalji sa sastanka.

Pokrovac je rekao da nije postignuto suglasje u vezi s dvije bitne teme - prometovanja zdravih svinja te provođenja svinjokolja na vlastitim gospodarstvima.

- Znao sam da će ovako završiti, to je za mene kokošinjac. Na kraju sastanka su nam se počeli smijati i vrijeđati nas, to nije u redu. Došli smo s tim stavom da nam se dozvoli kolinje i da sklonimo zdrave svinje da se ne zaraze. Ako ne budete neke stvari rješavali hitno, mi ćemo jednostavno početi s kolinjima. Borit ćemo se na dva fronta, na cesti i u našim OPG-ovima, rekao je Pokrovac pozvavši ljude na neposluh.

- Ministarstvo poljoprivrede je reklo da će pokušati iznaći dodatan način podrške za dio proizvođača koji nije obuhvaćen programom za nadoknadu gubitaka. Potvrdili smo da radimo tipska rješenja za tradicijske farme kako za one koji će držati rasplodna grla, tako i za one koji će se baviti tovom. Ljudi koji prosvjeduju i koji su došli na sastanak su više puta istaknuli da je njihov glavni zahtjev omogućavanja klanja na vlastitim gospodarstvima za vlastite potrebe, što smo rekli da nije promptno moguće, rekla je nakon sastanka ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodajući kako se ipak radi na tome.

VEZANI ČLANCI

- Ne mogu jamčiti datum prelaska na drugu vrstu mjera. Ja se nadam da se prosvjedi neće nastaviti. Činimo sve što je moguće, a ne možemo kršiti propise. Mjere će se prekinuti brzo ako svi budemo poštovali propise – dodala je ministrica.

Sastanak u Ministarstvu održan je s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore, HPK Odbora za svinjogojstvo, Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga uzgajivača svinja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije, Udruge uzgajivača crne slavonske svinje Fajferica, Hrvatske udruge proizvođača svinja, Hrvatske gospodarske komore, Stožera za obranu hrvatskog sela i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje. U Stožeru za obranu hrvatskog sela je bilo određenih nesuglasica oko toga trebaju li sudjelovati na sastanku, obzirom je ministrica odbila doći u Slavoniju, no na kraju su odlučili ići u Zagreb.

Predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore Antun Golubović izjavio je da bi bio zadovoljan sastankom kad bi mogao vratiti vrijeme na 23. lipnja, na dan kada je postojala sumnja na afričku svinjsku kugu te je prosvjednicima poručio “da se strpe”.

- Neka se strpe. Bilo bi dobro da se vrate u svoje tople domove i pričekaju 14-15 dana do tih famoznih svinjokolja. Ima nas jako puno koji nemamo od čega raditi svinjokolje. Danas su prosvjedi legitimni, imaju pravo, kazao je Golubović.

VEZANI ČLANCI

Što se tiče same bolesti, u Hrvatskom veterinarskom institutu istaknuli su kako je situacija s afričkom svinjskom kugom pod kontrolom. Udio pozitivnih uzoraka pao je s 22 posto koliko je bio prije tri mjeseca, na samo tri posto ovoga mjeseca. No, pojedinačni slučajevi bolesti ipak se i dalje pojavljuju. Tako su i posljednjih desetak dana ukupno potvrđena samo tri slučaja, sva u Vukovarsko-srijemskoj županiji. 

Komentara 18

Avatar Žac Dubrava
Žac Dubrava
23:18 30.11.2023.

Podrška prosvjednicima. Da vlast želi dobro i spriječiti širenje boleštine, dozvolili bi kolinje uz veterinarski nadzor. Oni slušaju instrukcije iz Brisela, čekaju da još svinja oboli i zarazi opet druge kako bi Grliću Radmanu i raznim uvoznicima punili džepove. Inati se, Slavonijo, nema ti druge

CE
centirion
07:41 01.12.2023.

Počelo je sa zabranom kolinja ! Ali nije tu kraj, doći će i zabrana vrtova i privatna proizvodnja povrća i voća! Samo gledajte !

GO
goran2hr
14:45 01.12.2023.

Pozovite Plenkovića na svinjokolju. Valjda može miješat čvarke. Kada vidi kako je to dobro, onda će i on to podržavati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije