Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON SASTANKA

Ministrica o glavnom zahtjevu: Omogućavanje klanja na gospodarstvu promptno nije moguće

Zagreb: Ministrica poljoprivrede dala je izjavu za medije nakon sastanka s predstavnicima svinjogojaca
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/5
30.11.2023.
u 19:13

"Mogu reći da je broj slučajeva manji, no virus je tu i rizici postoje. Ako budemo poštivali propise, možemo se nadati da ćemo takvo što moći uskoro", dodala je Marija Vučković govoreći o omogućavanju klanja na gospodarstvu

Nakon sastanka s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog sela u Zagrebu, ministrica Marija Vučković obratila se medijima. Istaknula je uvodno kako je današnji sastanak bio jedan u nizu po pitanju suzbijanja afričke svinjske kuge. 

"Ministarstvo je na inicijativu dijela ljudi, osobito županijskih udruga koje predstavljaju svinjogojce, reklo da će pokušati iznaći dodatan način podrške za dio proizvođača koji nije obuhvaćen programom za nadoknadu gubitaka. Rekli smo pokušati napraviti dodatan program potpore kako bismo obuhvatili tu populaciju posjednika. Radimo tipska rješenja za tradicijske farme", ističe. 

"Više puta su istaknuli da je njihov glavni zahtjev omogućavanje klanja na gospodarstvu za vlastite potrebe što smo mi istaknuli da promptno nije moguće", kaže.

VEZANI ČLANCI:

"Mogu reći da je broj slučajeva manji, no virus je tu i rizici postoje. Ako budemo poštivali propise, možemo se nadati da ćemo takvo što moći uskoro", dodala je. 

Nakon ministrice, govorio je Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore. "Jesam li zadovoljan sastankom? Bio bih zadovoljan da mogu vratiti vrijeme na 23.06., na onaj dan kada je postojala sumnja na afričku svinjsku kugu. Onda ne bi imali nikakvih problema", naveo je te prosvjednicima poručio "da se strpe".

VIDEO Seljaci prosvjednici stigli na sastanak u Ministarstvo poljoprivrede

"Ja ne mogu to nazvati povlačenjem, ali bi dobro da se ljudi vrate u svoje tople domove. Ima nas jako puno koji nemamo od čega raditi svinjokolje. Danas su prosvjedi legitimni, imaju pravo", kazao je. 

Podsjetimo, prosvjedi su danas ušli u deveti dan, a prosvjednici traktorima blokiraju državnu cestu D55 kod Županje, a nalaze se i u vukovarsko-srijemskim mjestima Ilača i Vođinci te kod Potnjana u Osječko-baranjskoj županiji. Traže održavanje svinjokolje u dvorištima, prestanak usmrćivanja zdravih svinja, slobodno trgovanje mesom i mesnim prerađevinama te zahtjev za zaštitnom cijenom pšenice.

Komentara 3

Avatar Marko
Marko
19:42 30.11.2023.

Na koga misliš?Svinjare?Oni su lokalni

SH
Shorv600
07:39 01.12.2023.

Ministrica sa telećim pogledom.

PE
Penkalar
08:18 01.12.2023.

Uh, ima nekakav odvratni zmijski pogled.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije