Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javno savjetovanje o EU Direktivi

O alternativnim duhanskim proizvodima – dezinformacije

Zagreb: E-cigareta, zamjena za klasi?nu cigaretu, ilustracija
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
10.06.2022.
u 21:33

U EU do 17. lipnja traje javna rasprava o alternativnim duhanskim proizvodima u kojoj je dosad sudjelovalo već gotovo 600 hrvatskih građana koji ističu manju štetnost proizvoda nove generacije u odnosu na cigarete te se protive novim ograničenjima za te proizvode koje najavljuje EK

Gotovo 600 komentara građana Hrvatske prikupljeno je na javnom savjetovanju o EU Direktivi o duhanskim proizvodima, koje je zbog naglog porasta broja alternativnih duhanskih proizvoda i tehničkih dostignuća pokrenula Europska komisija, a u Udruzi korisnika osobnih isparivača (CROHM) koja je pokrenula kampanju "Bezinformacije su štetnije od dima" očekuju da će se do 17. lipnja, odnosno zatvaranja savjetovanja, prikupiti još najmanje 1000 komentara.

Građani ističu manju štetnost proizvoda nove generacije (e-cigarete, grijani duhanski proizvodi, nikotinske vrećice...), protivljenje novim ograničenjima za te proizvode koje najavljuje EK, ali i nužnost njihova potpuno drukčijeg reguliranja u odnosu na cigarete.

– EK, pa i domaće institucije, i dalje ignoriraju potencijal alternativnih proizvoda unatoč sve jačim znanstvenim dokazima o manjoj štetnosti u odnosu na cigarete. Ti proizvodi mogu imati veliku ulogu u poboljšanju zdravlja naše brojne pušačke populacije, a zemlje poput Velike Britanije, nordijskih zemalja, Novog Zelanda i Francuske koje aktivno promiču prelazak pušača na te proizvode bilježe znatno smanjenje incidencije pušenja i poboljšanje javnozdravstvenih pokazatelja. Pušači ne zaslužuju biti građani kojima se krši pravo na informacije i na izbor. Očekujemo da se i Ministarstvo zdravstva i HZJZ aktivno uključe u tu diskusiju i podrže pravo pušača na izbor – izjavio je Filip Tokić, predsjednik udruge CROHM.

Podsjeća da je izvješće Public Health England (PHE) još 2018. potvrdilo da su e-cigarete 95% manje štetne od duhanskih proizvoda, dok je studija u znanstvenom časopisu Regulatory Toxicology and Pharmacology pokazala da aerosol iz grijanih duhanskih proizvoda ne uzrokuje mutacije DNK te da pokazuje 90% manje citotoksičnosti od dima cigareta. U Hrvatskoj je, prema istraživanju CROHM-a, čak 58,2% pušača zainteresirano za prelazak na alternativne proizvode, no samo ih 9,1% smatra da su o tome dobro informirani. 

VIDEO U ovim državama najviše je superbogatih ljudi koji imaju više od 100 milijuna dolara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije