Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zeleno svjetlo ESB-a i Europske komisije

Njemački mediji raspisali se o hrvatskom uvođenju eura: 'Neće više biti nevolja kad se putuje'

Zagreb: Gužva na naplatnim kućicama Lučko u smjeru prema moru
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/4
02.06.2022.
u 11:36

Odluka Europske komisije da Hrvatska ispunjava uvjete za uvođenje eura važna je i Nijemcima

Dobra vijest za sve koji putuju u Hrvatsku, piše Bild koji već u nadnaslovu naglašava da neće više biti nevolja s promjenom eura u kune. Objašnjava se da je Komisija, među ostalim, pratila „inflaciju i stabilnost mjenjačkih tečajeva" te da Hrvatska ispunjava kriterije. Navodi da je isto zaključila i Europska središnja banka te prenosi izjavu predsjednice Komisije Ursule von der Leyen koja je rekla da će uvođenje eura ojačati hrvatsko gospodarstvo, ali i da će pristup Hrvatske ojačati euro.

Frankfurter Allgemeine Zeitung posvetio je hrvatskom uvođenju eura dva članka. U jednom se podsjeća da je i Europska središnja banka, kao i Europska komisija, utvrdila da Hrvatska ispunjava kriterije za uvođenje eura te da će o tome odlučiti ministri financija EU nakon što se o tomu očituju i predsjednici država i vlada EU i Europski parlament i Europska središnja banka, piše Deutsche Welle.

U komentaru objavljenom u gospodarskom dijelu FAZ-a naglašava se da je Europska komisija „već često znala ekonomske podatke prilagoditi političkim željama. Takva želja je hrvatsko uvođenje eura 1. siječnja 2023., koje sad Komisija preporučuje. Pritom ona prilično samovoljno postupa s konvergencijskim kriterijima Maastriškog ugovora.

Sve države koje nisu u eurozoni (osim posebnog slučaja Rumunjske) trebaju ispunjavati kriterije stabilnosti državnog proračuna – no s čudnim argumentom, da je pakt stabilnosti stavljen izvan snage te da nema ničega što bi one mogle kršiti. U hrvatskom slučaju Europsku komisiju ne zanima zaduženje koje iznosi oko 75 posto BDP-a, znatno više od 60 posto propisanih u Maastrichtu. To ignoriranje ima svoje uzore: Italija i Belgija 1998. primljene su u monetarnu uniju kao zemlje osnivačice unatoč velikom zaduženju, jer su one nekako pripadale tom krugu, podsjeća Frankfurter Allgemeine Zeitung.

I dnevnik za gospodarska pitanja Handelsblatt naglašava da su ESB i Europska komisija utvrdili da Hrvatska ispunjava kriterije za uvođenje eura te da može od Nove godine postati 20. članica eurozone.

Podsjeća na to da su se „sve članice EU, osim Danske, ugovorno obvezale da će jednog dana uvesti zajedničku valutu. Ali, vlade mogu same odrediti tempo. Švedska, primjerice, do danas se drži svoje krune. I u istočnoj Europi nekim dr vladama ne žuri s uvođenjem eura jer cijene prednost neovisne novčarske politike", naglašava Handelsblatt.

I brojni drugi njemački mediji (ARD, ZDF, Spiegel, Süddeutsche Zeitung, …) prenijeli su vijest o zelenom svjetlu ESB-a i Europske komisije za hrvatsko uvođenje eura.

 

Komentara 46

IP
info_punkt
12:04 02.06.2022.

neće biti nevolja kad se putuje, ali će biti nevolja kad bude trebalo isplatit plaće...

TO
ToVuS
12:27 02.06.2022.

Plenković sve radi na štetu Hrvata..lako mu je dok ima uhljeba koji glasaju za njega..ali shvatit će i oni jednom ali bojim se da će bit kasno.

AF
AfganistanskiHrvat
13:38 02.06.2022.

Ma neće biti problema. S bankovnom karticom Reiff iz Hrvatske odeš u istu banku u Njemačkoj i naplate ti proviziju. Neće biti problema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije