Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Claire Hollingworth

Novinarka koja je objavila da je počeo II. svjetski rat: Ratovi su bili magnet bez kojeg nije mogla

FILE PHOTO: British journalist Clare Hollingworth, the first correspondent to report the outbreak of World War II, takes part in a party celebrating her 105th birthday in Hong Kong, China October 10, 2016. REUTERS/Bobby Yip/File photo
Foto: Reuters
1/2
13.01.2017.
u 19:28

Poznata veteranka ratnog izvještavanja i nagrađivana britanska novinarka umrla je u Hong Kongu u 106. godini života ispunjenog ratovima

– Vozila sam se uz dolinu uz koju je bio podignut veliki paravan kako se ne bi moglo vidjeti u nju. No, odjednom je zapuhalo i jak nalet vjetra zbacio je paravan unatrag otkrivši tako da se u dolini nalaze tisuće vojnika zajedno s tenkovima i topništvom, a svi su bili sumjereni prema poljskoj granici – prisjetila se svojevremeno britanska novinarka Clare Hollingworth prizora koji je, kao netom zaposlena dopisnica Daily Telegrapha iz Katowica, vidjela u ljeto 1939. prelazeći njemačko-poljsku granicu u automobilu koji je posudila od britanskog konzula kojem je vraćajući automobil kazala da ima dobru novinarsku priču jer je svojim očima vidjela da su njemački tenkovi već poredani za invaziju na Poljsku. Koji dan potom, 29. kolovoza 1939., na naslovnici Telegrapha objavljen je njezin tekst naslovljen: “Tisuću tenkova na poljskoj granici. Deset divizija spremno za brz udar.” I tako je nastala jedna od od najvećih novinarskih priča 20. stoljeća, a Clare Hollingworth postala je novinarka koja je prva objavila vijest o početku razornog II. svjetskog rata.

Počelo je!

Tri dana po objavljivanju njena teksta, 1. rujna 1939., dogodilo se ono što je i nagovijestila. Čula je i vidjela kako njemački tenkovi prodiru u Poljsku. Odmah je to javila urednicima, ali je nazvala i tajnika u britanskom veleposlanstvu u Varšavi kratko ustvrdivši da je - rat počeo. Tajnik joj u nevjerici uzvratio da to ne može biti istina jer pregovori između između Britanije i Njemačke i dalje traju.

– Gurnula sam potom telefonsku slušalicu kroz prozor tako da je mogao čuti njemačku invaziju – prepričala je kasnije te dramatične trenutke poznata novinarka, a sad se prisjećamo njenog istančanog novinarskog nerva koji je postao dio novinarske i svjetske povijesti zato što je Clare Hollingworth u utorak, u Hong Kongu gdje je živjela od 1980-ih, preminula u dobi od 105 godina.

A kako je upravo početak Drugog svjetskog rata obilježio početak njene novinarske karijere tako su i kasnija svjetska ratna žarišta ostala magnet na koji nije bila imuna, do te mjere da je često izvještavala s prvih linija bojišnice. Tako su njeni tekstovi donosili ratne vijesti iz Turske, Grčke, Egipta, Palestine, Iraka, Irana...Izvještavala je i o alžirskoj krizi te o ratu u Vijetnamu. Među novinarima, bila je jedna od prvih koja je predvidjela da će američka sila u Vijetnamu biti slomljena.

Da ni u čemu, pa ni u spretnosti, ne bi zaostajala za vojnicima i muškim kolegama koji su je okruživali na ratnim terenima, naučila je i skakati s padobranom, voziti avion i raspoznavati vrste oružja po zvuku.

Spašavala Židove

Zahvaljujući odvažnosti i svom načinu rada tekstovi su joj objavljivani u nizu enegleskih i američkih novina: Guardianu, Observeru, Economistu, Timesu... Poznata je i po tome što je prva intervjuirala rezu Pahlavija pošto je postao iranski šah, a posljednji veliki novinarski zadatak odveo ju je u Kinu jer je 1973. imenovana Telegraphovom dopisnicom iz te zemlje pa je tako tri godine kasnije izvještavala i o situaciji nakon smrti Mao Ce-tunga. Unatoč odlasku u mirovinu 1981., Clare Hollingworth ni u poznijim godinama nije napuštao novinarski duh pa je tako na krevetu pored uzglavlja uvijek držala spremnu putovnicu u slučaju da mora otići na neki novi zadatak. A da je strast prema ratnom izvještavanju u nje bila neutaživa dokazala je svojevremeno i odgovorom kada su je pitali gdje bi kao novinarka voljela otići kada bi telefon zazvonio donoseći joj vijest da mora žurno na novi zadatak.

– Pogledala bih novine i rekla: “Koje je najopasnije mjesto na koje bih mogla otići, jer tamo uvijek ima dobrih priča – uzvratila je Clare Hollingworth. No, da je poznata britanska ratna reporterka, prije nego što je postala novinarka, bila mirovna aktivistica koja je , boraveći 1939. na njemačko-poljskoj granici, pomagala Židovima, podsjetio je Klub stranih dopisinika u Hong Kongu.

– U mjesecima koji su prethodili zaposlenju u Telegraphu, u srpnju 1939., Clare Hollingworth dobila je nadimak “Scarlet Pimpernel” jer je pomogla da oko 3500 Židova pobjegne od nacista, organizirajući njihovu evakuaciju iz Katowica u Veliku Britaniju – napisali su članovi Kluba povodom njena 105. rođendana, referirajući se na povijesne romane britanske spisateljice Emme Orczy o Englezu koji je spašavao aristokrate tijekom Francuske revolucije. 

>>Preminula novinarka koja je javila da je započeo 2. svjetski rat: 'spasila je 3500 Židova'

Komentara 2

ST
stipe123
20:45 13.01.2017.

Ovo je objavljeno u srpskim medijima pre sedam dana.

Avatar Đoni_bravo
Đoni_bravo
08:19 14.01.2017.

hoće sada i na drugom svijetu čistit puške palim borcima -_-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije