Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POS-ovi Stanovi

Novi državni stan u najam za 200 eura

Sopnica Jelkovec stanovi
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
09.04.2014.
u 14:45


Samo je u Splitu na listi čekanja za POS-ov stan više od 2000 građana

Država kreće u novi biznis – iznajmljivanja stanova. Prema najnovijim informacijama iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, već iduće godine dio POS-ovih stanova davat će se građanima u najam. Prema prvim procjenama, navodno će četvrtina svih POS-ovih zgrada koje se trenutačno grade, kao i onih koje su u planu za gradnju, ići u najam.

Mijenjaju se navike

Cijene najma ovisit će o atraktivnosti lokacije POS-ovih stanova i iznosit će od tri do šest eura po četvornom metru stana. Sadašnje iskustvo, objašnjavaju u resornom ministarstvu, govori da je sve manje građana sposobno za kupnju stanova, ali i da se mijenjaju navike te da u pitanju stanovanja preuzimamo običaje starijih članica Europske unije.

– Programom najma stanova iz državnog portfelja stječe se sigurnost za najmoprimce, ali i regulira tržište stanova za najam. Ujedno, ne manje bitna prednost najma je i radna mobilnost stanovništva – objašnjava zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir. Svi stanovi iz programa POS-a, a koji su u najmu, uvijek će se moći i otkupiti.

– Na taj način pokušavamo pomoći svima koji ne mogu odmah kupiti vlastiti stan da ga prvo unajme, a poslije, kada se snađu ili primjerice pronađu posao, da taj isti stan i kupe po programu POS-a – objašnjava Uhlir.

Država se inače na ovakav potez odlučila nakon što joj je propao plan uzimanja neprodanih stanova na lizing u vlasništvu banaka. Prema toj ideji, podsjećamo, Agencija za promet nekretnina (APN) uzela bi od banaka na lizing neprodane stanove te ih potom iznajmljivala po cijeni koja bi joj omogućavala da posluje na pozitivnoj nuli, odnosno da nema zarade, ali ni gubitka. Međutim, ideja je propala jer banke nisu htjele sniziti cijenu svojih neprodanih stanova.

Milijunske investicije

Trenutačno se POS-ovi stanovi grade na pet lokacija – u Funtani, Klari u Zagrebu, Lovranu, Opatiji i Osijeku. Ukupna vrijednost svih tih investicija nešto je manja od 256 milijuna kuna. U pripremi su projekti za gradnju stanova u Bolu, Gospiću, Komiži, Malom Lošinju, Šibeniku, Splitu, Zadru..., koji će državu stajati gotovo 870 milijuna kuna. Najviše POS-ovih stanova, nakon Zagreba, gradit će se u Splitu. To ne iznenađuje s obzirom na to da je u tom gradu na listi čekanja za POS-ove stanove više od dvije tisuće građana. Velik problem je i Dubrovnik gdje mnogi mladi ljudi s obiteljima nikako ne uspijevaju doći do vlastitog stana, međutim u tom gradu od POS-ovih stanova i dalje neće biti ništa jer država ne uspijeva naći povoljno zemljište za njihovu gradnju.

>>Za stambeni kredit 69% građana moglo bi izdvajati do 2.500 kuna mjesečno

>>Drugi stan u najam ili pomoć države za kupnju

Komentara 3

SE
sestrićna
14:55 09.04.2014.

te stanove će dobiti podobni i djeca partijaša..

KA
kafka
17:38 09.04.2014.

?? Zar se POS-ovi stanovi ne grade za poznatog kupca? Otkuda onda iznajmljivanje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije