Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iskustva

Novcem iz EU modernizirao farmu: Priprema dugo traje, ali se isplatilo

'27.03.2013., Milicani - Nikola Pajek na svojoj farmi ima 50-ak krava muzara pasmine Simental. Osim mlijeka proizvodi i mlijecne proizvode, odnosno razne vrste sira, te vrhnje.  Photo: Marijan Susenj/
'Marijan Susenj/PIXSELL'
15.04.2013.
u 13:00

Novac sam uložio u 3,4 hektara novih nasada sa 10.400 sadnica jabuka, mreže, navodnjavanje, ogradu. Novac se može dobiti, ali treba poštovati proceduru, kaže Božidar Glavaš iz Bizovca

Farmer Božidar Glavaš iz Bizovca više nema predrasuda oko natječaja za EU fondove. U projekt je krenuo krajem 2011., a novac mu je stigao oko Uskrsa. Iz IPARD-a je “povukao” 166.431 euro i kupio cisternu za gnojivo, prikolicu i stroj za utovar hrane. Da bi realizirao projekt, morao se kreditno zadužiti kod HBOR-a, no više od polovice kredita vratit će novcem koji mu je stigao iz EU-a.

– Imam farmu sa 150 muznih krava i željeli smo je osuvremeniti strojevima. U dugotrajnoj pripremi dokumentacije pomogli su nam savjetnici. Potrošili smo dosta živaca i vremena, ali se isplatilo. Nadam se da će procedura ubuduće biti jednostavnija jer farmer nema vremena voditi farmu, a istodobno brinuti o papirima – kaže. Planira baviti se i novim projektima, ali sve ovisi o tome kako će se situacija u mljekarstvu dalje razvijati. Sve dokumente za novi natječaj pripremio je i Ivo Zelić iz Petrijevaca. Nakon što je “podigao” cijeli voćnjak, uz pomoć EU fondova planira osigurati si i radnu mehanizaciju.

– Novac sam uložio u 3,4 hektara novih nasada sa 10.400 sadnica jabuka, mreže, navodnjavanje, ogradu. Novac se može dobiti, ali treba poštovati proceduru, pribaviti sve papire, dobro voditi obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo – priznaje Zelić. Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje iz IPARD-a je realizirala 33 projekta i ukupno “povukla” 19 milijuna eura, od kojih je polovica gotovog bespovratnog novca.

– To je izuzetno dobar rezultat iako se poljoprivrednici bojažljivo prijavljuju na natječaje EU fondova. Svjesni su uvjeta među kojima je uredno poslovanje. Ne smiju biti prezaduženi, a upravo zbog pretjeranog zaduženja već u početku otpada gotovo 80 posto poljoprivrednika. Kroz IPARD moraju sve samostalno financirati, ali natrag dobiju 50 posto sredstava – tumači Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, koja je pomogla subjektima s područja Osječko-baranjske županije da sudjeluju u čak 253 projekta koja je odobrila EU, u ukupnoj vrijednosti od 857,119 milijuna kuna, odnosno 114,282 milijuna eura.

– Nije nemoguće da poljoprivrednici dobiju novac, ali trebaju se naviknuti na drukčije načine dobivanja sredstva u odnosu na dodjele na temelju poticaja. Ovo je novi mentalitet i svaki se detalj strogo kontrolira. Moraš dokazati da si dobar kako bi unaprijedio proizvodnju – objašnjava Ribić.

>> Za ruralni razvoj Hrvatsku čeka 400 milijuna eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije