Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stipendije

Novac im je dodatna motivacija da, odsad, sve ispite daju u roku

\'15.12.2010., Sisak - Sisacko-moslavacka zupanija ove je godine osigurala stipendije u iznosu id 700kn za 20-tak studenata. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
Nikola Čutuk/PIXSELL
15.12.2010.
u 17:27

Ukupno je 99 mladića i djevojaka u sustavu studentskih stipendija, a od 2005. Županija je u taj oblik potpore mladih uložila 4,5 milijuna kuna

Novih 25 studenata potpisalo je jučer ugovore o stipendiranju sa Sisačko-moslavačkom županijom. Tako je u sustavu studentskih stipendija sada ukupno 99 studenata, a mjesečno će na njihov račun sjedati 700 kuna.

Isplati se potruditi

Među njima je i Nives Vujasić, brucošica Filozofskog fakulteta na smjerovima lingvistika i fonetika.

– Ovo mi je dodatna motivacija da sve ispite dam u roku. Koristit ću novac da platim dom u Zagrebu te pokrijem dio životnih troškova – govori mlada studentica iz Petrinje. Danijel Njokoš na Filozofskom fakultetu studira germanistiku i nederlandistiku.

– Mjesečno 700 kuna nije malo, omogućit će mi u jednu ruku i samostalnost od roditelja. Drago mi je što sam među 25 studenata koji su uspijeli dobiti potporu Županije. To je dokaz da se isplati potruditi – smatra Siščanin. Sisačko-moslavačka županija u proteklih je pet godina u taj oblik potpore obrazovanja mladih uložila 4,5 milijuna kuna, a kroz sustav je prošlo 125 studenata.

– Od 2005. godine nastojali smo povećati broj stipendista. Ni kriza nije utjecala na to, te nismo smanjivali ni broj ni iznose stipendija. To ne vidimo kao trošak, već kao ulaganje. Iako imaju socijalni karakter, stipendije su prije svega nagrada vama, vašem trudu i znanju – poručio je studentima dožupan Andrija Rudić. Za stipendije su se mogli kandidirati samo mladići i djevojke koji se školuju za deficitarna zanimanja, primjerice medicinu, strojarstvo, određene društvene smjerove itd. Kako bi svojih 700 kuna mjesečno primali do kraja školovanja, njihova obveza je polagati ispite u roku te po semestru skupiti 50 ECTS bodova. Studenti po završetku školovanja imaju još jednu obvezu. Ukoliko se za to ukaže potreba, svoju stipendiju moraju "odraditi" na području županije.

Na računu sljedeći tjedan

– Studenti medicine mogu računati da će vjerojatno morati odraditi dio vremena u Sisačko-moslavačkoj županiji – kaže prof. Ivan Lovreković, županijski pročelnik za prosvjetu. No, mladima to nije problem.

– Budući da je nesigurna situacija sa zapošljavanjem, ovo je pozitivno, dobar temelj za dalje – smatra Nives Vujasić. Novac će na račune stipendista sjesti već sljedeći tjedan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije